Τα πιο κοινά προβλήματα των δοντιών

Τερηδόνα

Η έλλειψη στοματικής υγιεινής ,εξαμηνιαίου προληπτικού check up,φθορίωσης καθώς και η υπερβολική χρήση σακχαρούχων τροφών σε συνδυασμό με την ποιότητα της αδαμαντίνης συντελούν στο να αρχίσει η καταστροφή των σκληρών ουσιών του δοντιού και η ανάγκη σφραγισμάτων, και στην πορεία εάν η τερηδόνα φθάσει μέχρι το νεύρο του δοντιού, απονευρώσεων.
Ποιος κινδυνεύει :Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα, όμως τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο. Το ποσοστό των παιδιών που προσβάλλονται από τερηδόνα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρόληψη από τους παιδοδοντίατρους , στη φθορίωση του νερού αλλά και τις νέες οδοντόκρεμες με φθόριο (fluloride), όμως περισσότερα από τα μισά παιδιά παρουσιάζουν τερηδόνα μέχρι να φτάσουν στην Δευτέρα δημοτικού, σύμφωνα με τις έρευνες.

Τι να κάνετε :Μην επιτρέψετε στην πέτρα να προχωρήσει στο καταστροφικό της έργο. Βουρτσίζετε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε μέρα και μην παραλείπετε το προληπτικό check up στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες. Τα παιδιά μπορούν να προστατευτούν από τα sealants – σφραγίσματα που προστατεύουν και τοποθετούνται συνήθως στα πίσω δόντια- αμέσως μόλις βγουν τα δόντια τους. Οι ενήλικες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: « όσοι έχουν τάση για ξηροστομία θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρό τους για φθορίωση και να χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα καθώς επίσης καθημερινό βούρτσισμα και νήμα πρωί – βράδυ και κάθε εξάμηνο προληπτικός επανέλεγχος στον οδοντίατρο ανεξαρτήτως οδοντιατρικού προβλήματος» λέει η κυρία Κωστομοίρη.

Ουλίτιδα

Οι ιστοί που περιβάλλουν τα δόντια είτε από κακό βούρτσισμα είτε από έλλειψη check up κάθε έξι μήνες, ή από νοσήματα άλλα του οργανισμού που δευτερογενώς εκδηλώνουν προβλήματα στα ούλα με την μορφή φλεγμονών. Π.χ. μια πολύ ευχάριστη κατάσταση για κάθε γυναίκα η εγκυμοσύνη, και όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μεγάλη ορμονική αλλαγή στον οργανισμό τις περισσότερες φορές δημιουργεί δευτερογενή ουλίτιδα που εάν δεν επιμεληθεί ο ειδικός οδοντίατρος με τους συνεχείς καθαρισμούς, έχει συνέπειες. Η χρόνια ουλίτιδα μπορεί να γίνει περριοδοντίτιδα όπου εκεί έχουμε και κινητικότητα στα δόντια- απώλεια δοντιών από στήριξη. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε άνθρωπο από μικρή ηλικία ότι το καθημερινό σωστό βούρτσισμα – νήμα – και κάθε εξάμηνο υποχρεωτικά το check up που περιλαμβάνει εκτός από τη διάγνωση και μια πλήρη συντήρηση του στόματος είναι αναγκαία όχι μόνο για την μακροχρόνια υγεία των δοντιών και ιστών αλλά και γενικότερα της υγείας του ανθρώπου.

Ποιος κινδυνεύει: Όλοι μας. Επίσημες έρευνες αναφέρουν ότι το πενήντα τοις εκατό των ενηλίκων παρουσιάζουν σημάδια ουλίτιδας. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν ακολουθούν τους κανόνες στοματικής υγιεινής ή όσοι πάσχουν από ασθένειες όπως ο διαβήτης, που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μολύνσεις-και φυσικά οι καπνιστές. Οι γυναίκες έχουν την τάση να παρουσιάζουν ουλίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι το στρες, το οποίο μειώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού αλλά και η γενετική προδιάθεση.
Τι να κάνετε: Αποφύγετε το κάπνισμα και ακολουθείτε με ευλάβεια το καθημερινό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής. Επισκέπτεστε κάθε έξι μήνες τον οδοντίατρό σας και πείτε του εάν τα ούλα σας ματώνουν ή να τα αισθάνεστε πιο ευπαθή. Η ουλίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με το σωστό καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Για να αντιμετωπίσει την περιοδοντίτιδα ο περιοδοντολόγος πρέπει να κάνει ειδική θεραπεία, πιθανόν και χειρουργείο μετά την ολοκλήρωση της συντηρητικής θεραπείας

Απονευρώσεις

Στην οστεινη το εσωτερικό των δοντιών υπάρχει ο πολφός ο οποίος μπορεί να μολυνθεί εξαιτίας της τερηδόνας ή τραυματισμού και αν η φλεγμονή δεν ξεπεραστεί, να υπάρξει νέκρωση του νεύρου και να χρειαστεί απονεύρωση
Ποιος κινδυνεύει. Οποιοσδήποτε πάσχει από σοβαρή τερηδόνα ή έχει σπασμένα δόντια. Ένα τραυματισμένο δόντι μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα ακόμα και αν δεν είναι εμφανώς σπασμένο ή ραγισμένο και να χρειαστεί απονεύρωση.
Τι να κάνετε: Αν κάποιο δόντι σας πονάει μέσα ή γύρω γύρω επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Σε μία έως δύο επισκέψεις ο ειδικός οδοντίατρος θα ολοκληρώσει τη διαδικασία της απονεύρωσης (η οποία είναι πλέον ανώδυνη ). Θα αφαιρέσει το νεύρο και θα καθαρίσει το δόντι. Στο τέλος θα το αποκαταστήσει με ένα σφράγισμα και θα κριθεί η επιπλέον προσθετική του αποκατάσταση.

Φθορά της οδοντικής ουσίας

Η έκθεση σε οξέα,π.χ. εμετούς ,το βούρτσισμα με αλάτι ή σόδα, μπορεί να φθείρει την επιφάνεια των δοντιών και να αλλοιώσει το χρώμα τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί από το υπερβολικά δυνατό βούρτσισμα, ιδιαίτερα στο σμάλτο κοντά στα ούλα.
Ποιος κινδυνεύει: Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί αδρόκοκκες ουσίες για καλύτερη στοματική υγιεινή όπως σόδα, αλάτι π.χ. διάφορα υποσχόμενα λευκαντικά και κυρίως σκληρή οδοντόβουρτσα με κακή κίνηση.
Τι να κάνετε: Αν κρίνεται απαραίτητο, η εικόνα των δοντιών μπορεί να αποκατασταθεί με το lifing. Για να αποφύγετε περεταίρω φθορές θα πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Αν πάλι το πρόβλημα οφείλεται στο υπερβολικά δυνατό βούρτσισμα, προτιμήστε μια οδοντόβουρτσα με μέτρια τρίχα ή μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας δείξει την σωστή τεχνική βουρτσίσματος , και μην ξεχνάτε να τον επισκέπτεστε κάθε έξι μήνες.

Ξηροστομία

Είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής σάλιου στο στόμα. Πρόκειται μια δυσάρεστη κατάσταση ενώ αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας.
Ποιος κινδυνεύει: Εκατοντάδες από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στη στοματική κοιλότητα. Η πλέον συχνή είναι η ξηροστομία, η οποία μπορεί να προκληθεί από περισσότερα από 400 διαφορετικά φάρμακα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους επειδή λαμβάνουν τα περισσότερα φάρμακα. .
Τι να κάνετε: Έχετε πάντα μαζί σας τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Αποφύγετε την καφείνη, το τσιγάρο και το αλκοόλ και πίνετε άφθονο νερό. «Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο» λέει η κυρία Κωστομοίρη.

Κακοσμία

Χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι άνθρωποι τα αρώματα για να μυρίζουμε ομορφότερα και ουσιαστικά δημιουργούμε μια καλή πρώτη εντύπωση στην επικοινωνία. Πόσο λοιπόν κακή γίνεται η επικοινωνία όταν την ώρα που συζητάμε υπάρχει κακοσμία Ο συνομιλητής τις περισσότερες φορές δεν εστιάζεται στο θέμα για το οποίο μιλάμε αλλά είναι κυρίαρχη η κακή οσμή που αποπνέει η ομιλία και έτσι ουσιαστικά ο άλλος απομακρύνεται και αισθάνεται σε θέση άμυνας γιατί προσπαθεί να αποφύγει την “κακή μυρωδιά”.
Είναι γεγονός ότι η ευχάριστη – δροσερή αναπνοή , έχει σχέση όχι μόνο με το σκέτο βούρτσισμα αλλά και με την πρόληψη των δοντιών και των ιστών που τα περιβάλλουν.
Πρωτογενώς λοιπόν όταν διαπιστώνουμε προβλήματα κακοσμίας πρέπει να ανατρέξουμε για τις αιτίες της στην στοματική κοιλότητα. Και αφού αποκλείσουμε την στοματική κοιλότητα κοιτάζουμε για άλλα παθολογικά αίτια.

Ποιος κινδυνεύει:

1) Χαλασμένα δόντια εξαιτίας της τερηδόνας.
2)Δόντια που έχουνε διαπυηθεί και χρειάζονται απονευρώση
3)Ουλίτιδα – Περιοδοντίτιδα
4) Υπόλοιπα προβλήματα εκτός στοματικής κοιλότητας.
Τι να κάνετε: Καθημερινό βούρτσισμα και νήμα πρωί και βράδυ και τακτικό επανέλεγχο στον οδοντίατρο ή τον περιοδοντολόγο εφόσον έχετε περιοδοντικό πρόβλημα.

Δυσχρωμίες – Τρόποι αλλαγής χρώματος των δοντιών

1)Lifting δοντιών με όψεις ρητίνης

Πλεονεκτήματα: Η επέμβασή της τοποθέτησης τους είναι ανώδυνη ( σχεδόν καθόλου τρόχισμα) έχουν μόνιμο αποτέλεσμα, εφαρμόζεται σε στραβά, αραιά δίχρωμα, μικρά δόντια, δεν αποκολλούνται ποτέ ,( ο χρόνος τοποθέτησης είναι δύο ώρες για την επάνω γνάθο και δύο ώρες για την κάτω γνάθο) απολύτως φυσικό χαμόγελο, πλήρης ανατομία στο δόντι, όταν εφαρμόζεται από ειδικούς.
Μειονεκτήματα:Ύστερα από κάποια χρόνια μπορεί να αλλάξει το χρώμα κατά 1 -2 τόνους ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες του ασθενή.

2)Όψεις πορσελάνης

Πλεονεκτήματα: Έχουν σταθερότητα στο χρώμα, απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, πλήρη ανατομία στο δόντι, όταν εφαρμόζεται από ειδικούς.
Μειονεκτήματα: Είναι μεγαλύτερο το κόστος, λόγω παρεμβολής του τεχνίτη. Χρόνος κατασκευής: 1 εβδομάδα με 10 μέρες. Εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις σε στραβά ,αραιά , δίχρωμα μικρά δόντια.

3) Λεύκανση

Α) Με laser στο οδοντιατρείο

Είναι η ισχυρότερη πηγή φωτός , με το καλύτερο δυνατό λευκό αποτέλεσμα, στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Συνήθως διαρκεί 20 – 30 λεπτά. Έχει λίγο ακριβότερο κόστος συγκριτικά με τις άλλες μεθόδους. Στην Αμερική, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εξειδικευμένες κλινικές λεύκανσης, αλλά και στην Ελλάδα η οδοντιατρική παροχή είναι ανάλογη της αμερικάνικης οδοντιατρικής.

Β) Στο οδοντιατρείο:
Αφού απομονωθούν τα ούλα τοποθετείται πάνω στα ούλα ένα ειδικό gel που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και ενεργοποιείται από κάποια πηγή φωτός ( αλογόνου ή υπεριώδες ).

Γ) Μασελάκια στο σπίτι:Φτιάχνονται ειδικές διαφανείς θήκες από τον οδοντίατρο και τοποθετείται ένα ειδικό gel για χρήση στο σπίτι ( πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου). Χρήση για κάποιες μέρες. Συνήθως δίνεται σαν συντήρηση μετά την λεύκανση στο οδοντιατρείο.

Πλεονεκτήματα: Η λεύκανση είναι μια ανώδυνη διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται με ασφάλεια υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου . Εφαρμόζεται σε δόντια που έχει αλλάξει το χρώμα τους καθώς και σε απονευρωμένα δόντια.

Μειονεκτήματα:Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης μπορεί να παρουσιαστεί σε ορισμένα δόντια ευαισθησία η οποία σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση. Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου ( π.χ. τσάι, κάπνισμα, κόκκινο κρασί, καφές, κόκα κόλα κ.λ.π.).

Τι εννοεί ο οδοντίατρος όταν λέει…

1.Σφράγισμα

Η σύγχρονη οδοντιατρική αντιμετωπίζει τα σφραγίσματα με τις σύνθετες ρητίνες – οδοντιατρικά υλικά- που χρησιμοποιούνται τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια στην οδοντιατρική αποκατάσταση.
Πότε το χρειάζεστε: Όταν γίνει ο πλήρης οδοντιατρικός κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος και δείξει ότι υπάρχει τερηδόνα στα δόντια ή σπασμένα σφραγίσματα.
«Τα παλιά σφραγίσματα συνήθως μετά τη δεκαετία φθείρονται και σπάνε με το πέρασμα του χρόνου, πράγμα που επιτρέπει στα βακτήρια να εισχωρούν στην περιοχή και να δημιουργούν τερηδόνα» λέει η κυρία Κωστομοίρη.

2.Μοσχεύματα ούλων

Αν τα ούλα σας να υποχωρούν – εξαιτίας του υπερβολικά δυνατού βουρτσίσματος ή της κακής στοματικής υγιεινής- ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει μοσχεύματα. Σε αυτή την περίπτωση ο περιοδοντολόγος «μεταφέρει» ένα πολύ λεπτό μόσχευμα συνήθως από τον ουρανίσκο σας στην περιοχή του πάσχει.
Πότε το χρειάζεστε: Στην περίπτωση που έχουν εκτεθεί οι ρίζες των δοντιών σας, με αποτέλεσμα να έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στη ζέστη ή το κρύο.

3. Τεχνολογία laser
Μερικοί οδοντίατροι έχουν αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τροχό με τα νέα laser. «Πρόκειται για μια τεχνολογία ακριβείας, σπάνια χρειάζονται αναισθησία και μειώνουν το χρόνο επούλωσης όταν είναι σε μαλακούς ιστούς», εξηγεί η κυρία Κωστομοίρη. Μάλιστα, αντί για τα πολλαπλά «βήματα» που απαιτεί ο τροχός, τα laser δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο.
Πότε το χρειάζεστε: Αν έχετε μικρά σφραγίσματα ή αν ανήκετε σε εκείνο το μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούν τον τροχό τον μεγαλύτερο εφιάλτη τους. Δεν ενδείκνυται, όμως, για όλες τις περιπτώσεις.

Στην καρέκλα του οδοντίατρου
Πέντε απορίες ζητούν απάντηση:

1. Μήπως τρίζω τα δόντια μου;
Ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να εξετάσει τα δόντια σας για να διαπιστώσει εάν έχουν αποτριβές. Μπορεί να τα τρίζετε τη νύχτα και να μην το καταλαβαίνετε και πρέπει να αντιμετωπισθεί οδοντιατρικά με νάρθηκα και πιθανόν ανάλογα με τον βαθμό αποτριβών και με επανορθωτική οδοντιατρική.

2. Τι πρέπει να κάνω για να διατηρήσω υγιή τα δόντια και τα ούλα μου;
Ο οδοντίατρος μπορεί να σας υποδείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και χρήσεως οδοντικού νήματος ενώ είναι ο πιο κατάλληλος για να σας επισημάνει περιοχές που μπορεί να σας ξεφεύγουν.

3. Μήπως βρήκατε κάτι για το οποίο θα χρειαστεί να κάνω περαιτέρω εξετάσεις;
Ο οδοντίατρός σας μπορεί να είναι ο πρώτος που θα διαπιστώσει συμπτώματα κάποιας νόσου, όπως π.χ.θυροειδής. Συχνά είναι ο πρώτος γιατρός που διαπιστώνει αλλαγές στον οργανισμό λόγω κάποιας ασθένειας και αυτό γιατί τον επισκέπτονται πιο συχνά απ’ότι τον παθολόγο τους».

4. Με εξετάσατε για καρκίνο του στόματος;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική και αυτό γιατί τα πρώτα συμπτώματα πολλές φορές περνούν απαρατήρητα. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν η θεραπεία είναι πιο δύσκολη.

5. Πόσο συχνά πρέπει να έρχομαι και γιατί;
Κάθε έξι μήνες είναι το ιδανικό διάστημα για να κλείσετε ραντεβού στον οδοντίατρό σας για check up. Αν, όμως, έχετε τάση για περιοδοντίτιδα καλό θα είναι να τον επισκέπτεστε κάθε τέσσερις μήνες. Όσο για τον καθαρισμό, μια φορά το χρόνο είναι απαραίτητος για να διατηρήσετε την καλή υγεία των δοντιών σας.

Και μια ερώτηση για εσάς…
Έχετε ενημερώσει τον οδοντίατρό σας για την κατάσταση της υγείας σας;

Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να περιπλέξουν τις οδοντιατρικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, ασθενείς με bacterial endocarditis ή άλλα καρδιακά προβλήματα μπορεί να χρειαστεί να πάρουν αντιβίωση πριν από τον καθαρισμό, ώστε να εμποδίσουν τα βακτήρια να εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Επίσης, άτομα που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για την πηκτικότητα του αίματος, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για να την προσαρμόσουν ενόψει κάποιας οδοντιατρικής επέμβασης. Μάλιστα, για να αποφύγουν επιπλοκές λόγω της αναισθησίας οι οδοντίατροι θα πρέπει να ενημερώνονται και να λαμβάνουν σοβαρά υπ’όψιν τα φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς τους. Για παράδειγμα, αντικαταθλιπτικά σε συνδυασμό με τοπική ή γενική αναισθησία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Δέσποινα Κωστομοίρη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, Διευθύντρια της AthensLifeSmile.