Εμφυτεύματα Δοντιών

Στην Athens Life Smile, τα εμφυτεύματα δοντιών τοποθετούνται κατόπιν ενδελεχούς οδοντιατρικής εξέτασης.

Η εξέταση θα δείξει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τοποθετηθούν εμφυτεύματα. Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό, πανοραμική και αξονική ακτινογραφία και κλινική εξέταση του ασθενούς.

Κύρια αιτία απώλειας των δοντιών είναι η περιοδοντίτιδα, οι εξαγωγές και οι εκτεταμένες τερηδόνες των δοντιών.

Δόντια που έσπασαν ή βγήκαν μετά από ατύχημα, άνθρωποι που για χρόνια πίστευαν ότι αναπόφευκτα θα καταλήξουν στη λύση της μασέλας στο ποτήρι μετά τα εξήντα ή και τα πενήντα, αποκαθίστανται μέσα σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μία μέρα μέχρι τέσσερις μήνες, ανάλογα την περίπτωση, αποκτώντας όμορφα και ακίνητα δόντια σαν τα φυσικά που θα κρατήσουν για μια ζωή!!!

Εμφυτεύματα δοντιών Πριν & Μετά

Τα εμφυτεύματα δοντιών, είναι ο πιο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αυτή τη στιγμή για την αντικατάσταση των δοντιών με προτερήματα που αγγίζουν τις δυνατότητες των μόνιμων φυσικών δοντιών μας.

Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και ο ασθενής μπορεί να επιλέξει από την τοποθέτηση ενός μεμονωμένου δοντιού που λείπει στην στοματική κοιλότητα, εώς και όλα του τα δόντια στην πάνω και κάτω γνάθο.

Αρκεί ο προσθετολόγος με τον γναθοχειρουργό ή τον περιοδοντολόγο μετά από ένα ενδελεχή έλεγχο να ορίσουν το σωστό σχέδιο θεραπείας αποκατάστασης.

Γιατί να βάλω εμφυτεύματα δοντιών;

 1. Για να έχω ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο με ίσια δόντια.
 2. Έχουν τη δυνατότητα που να αναπληρώνουν ένα μεμονωμένο δόντι χωρίς να χρειάζεται να γίνει τρόχισμα των δοντιών.
 3. Έχουν τη δυνατότητα να αναπληρώσουν όλα τα δόντια στο στόμα, στην άνω και κάτω γνάθο.
 4. Μπορούν να δώσουν σταθερότητα στη οδοντοστοιχία (μασέλα). Τα εμφυτεύματα παρέχουν άριστη σταθερότητα και δύναμη στον τεμαχισμό της τροφής. Αντίθετα, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό με την κλασσική μασέλα.
 5. Προλαμβάνεται η ατροφία του ίδιου του οστού. Αυτό συμβαίνει, διότι κατά τη μάσηση παρέχουν το ερέθισμα που χρειάζεται το οστούν για τη συνεχή αναγέννηση του.
 6. Έχουν προτερήματα έναντι της γέφυρας – η οποία αναγκαστικά προϋποθέτει τη θυσία υγιούς οδοντικής ουσίας κατά το τρόχισμα των δοντιών που προορίζονται για στηρίγματα.
 7. Ο βασικότερος όμως λόγος είναι ότι το άτομο νιώθει τα εμφυτεύματα σαν τα φυσικά του δόντια με όλα τα συναφή πλεονεκτήματα!
 8. Μετά το πέρας της προσθετικής επέμβασης, ο ασθενής έχει μόνιμα γερά δόντια, τα οποία του δίνουν αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές του συναναστροφές λόγω του αισθητικού αποτελέσματος και ιδιαίτερη σιγουριά κατά τη μάσηση των τροφών.

Περιπτώσεις εφαρμογής εμφυτευμάτων δοντιών

 • Αντικατάσταση δοντιού που λείπει.
 • Αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν.
 • Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου.
 • Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας.

Μπορώ να βάλω εμφυτεύματα δοντιών;

Οι περισσότεροι ενήλικες, ανεξάρτητα από ηλικία, μπορούν να έχουν εμφυτεύματα. Ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας είναι η ποσότητα του οστού, εάν αυτό έχει απορροφηθεί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη λύση.

Επίσης, εάν έχετε διάφορα ιατρικά προβλήματα συζητήστε τα με τον χειρουργό σας.

Εμφυτεύματα δοντιών διαδικασία

Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη ακολουθείται ένα πρωτόκολλο το οποίο αποτελείται από τα εξής βήματα:

1. Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού και ηλεκτρονική αποθήκευσή τους.
2. Λήψη συνολικών ακτινογραφιών άνω και κάτω γνάθου και δημιουργία προσωπικής ηλεκρονικής καρτέλας, η οποία αποθηκεύεται με ημερομηνία για μελλοντική επαναφορά επεξεργασία και σύγκριση.
3. Περιοδοντολογικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει μέτρηση θυλάκων και κινητικότητας και εκατοστιαίο υπολογισμό οστικής απώλειας εάν υπάρχει.
4. Λήψη ενδοστοματικών φωτογραφιών.
5. Λήψη αρχικών αποτυπωμάτων και άρθρωση εκμαγείων.
6. Συμβουλές στοματικής υγιεινής.
7. Αξονική τομογραφία.

dental-implants

Προϋποθέσεις για εμφυτεύματα δοντιών

Οι προυποθέσεις για μια επιτυχή εμφύτευση δεν είναι τόσο δύσκολες: καλή γενική υγεία ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, και υγιεινός τρόπος ζωής θέτουν όπως είναι φυσικό τις καλύτερες προυποθέσεις για καλή πρόγνωση και μακροχρόνια επιβίωση των εμφυτευμάτων.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα π.χ. πίεση, ζάχαρο κλπ απαιτείται συνεργασία με τον παθολόγο ιατρό προκειμένου ο ασθενής να φθάσει στην εμφύτευση ρυθμισμένος ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές.

Τέλος, σε ειδικές περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη απορρόφηση στο οστούν της γνάθου, ο γναθοχειρουργός ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από τα εμφυτεύματα που παραμένουν σαν συνέπειες του παρελθόντος.

Μπορούν όλοι να βάλουν εμφυτεύματα δοντιών;

Το αν μπορεί κάποιος να βάλει εμφυτεύματα δοντιών, μπορούν να το κρίνουν μόνο οι εξειδικευμένοι οδοντίατροι, αφού προηγηθεί ακτινογραφικός έλεγχος και αξιολόγηση της κατάστασης της γνάθου για μια τέτοια επέμβαση.

Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες ατόμων, όπως οι εθισμένοι στο αλκοόλ,οι μανιώδεις καπνιστές και οι έχοντες χρόνια νόσο,στους οποίους μπορεί το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων να είναι μικρότερο του αναμενόμενου.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το απαιτούμενο οστούν ο γναθοχειρουργός ή ο περιοδοντολόγος μπορεί να προχωρήσει στη χρήση μοσχεύματος προκειμένου να αποκαταστήσει το έλλειμμα πριν ή και στον ίδιο χρόνο με την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Ποσοστά επιτυχίας εμφυτευμάτων δοντιών;

Επιστημονικές κλινικές έρευνες για πάνω από 20 χρόνια έχουν αποδείξει πως είναι μια από τις πιο αξιόπιστες θεραπευτικές πράξεις στην οδοντιατρική. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, τα ποσοστά επιτυχίας είναι 99% για την κάτω γνάθο και 97% για την επάνω.

Υπάρχει περίπτωση να μην δεχτεί ο οργανισμός τα εμφυτεύματα; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Τα εμφυτεύματα δοντιών, είναι γνωστό ότι κατασκευάζονται από κράματα τιτανίου,τα οποία είναι βιοσυμβατά και πλήρως αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό.Η διαδικασία τοποθέτησης είναι σχετικά απλή.

Ο προσθετολόγος σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο ή τον γναθοχειρουργό αφού καθορίσουν τις θέσεις που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα προχωρούν στη χειρουργική επέμβαση που διαρκεί από ένα τέταρτο για ένα δόντι μέχρι δύο ώρες για όλη τη γνάθο.

Όπως είπαμε και παραπάνω πόνος δεν υπάρχει ούτε κατά την τοποθέτηση, ούτε κατά την επούλωση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ασθενής λαμβάνει κοινά παυσίπονα.

Έπειτα από την πρώτη εβδομάδα αφαιρούνται και τα ράμματα, ενώ ο ασθενής από τη δεύτερη κιόλας μέρα μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Αν τα εμφυτεύματα φορτιστούν άμεσα, η αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα από την πρώτη κιόλας μέρα ή μέσα στις πρώτες επτά μέρες από την επέμβαση.

Στην πιο κλασσική περίπτωση όμως (η λεγόμενη άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση) η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα ενάμιση έως τέσσερις μήνες μετά.

Μετά την τελική προσθετική αποκατάσταση ο ασθενής παρακολουθείται στα προληπτικά check up από τον θεράποντα προσθετολόγο, και τον περιοδοντολόγο για την μακροχρόνια διατήρηση του αποτελέσματος. Προϋπόθεση για τα μακροχρόνια αποτελέσματα η άριστη στοματική υγιεινή.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μέχρι να βάλω τα νέα δόντια και τι θα φοράω μέχρι τότε;

Καθόλη την διάρκεια της αποπεράτωσης των εμφυτευμάτων, ο ασθενής έχει την δυνατότητα να έχει προσωρινά δόντια για όσο διάστημα θα περιμένει μέχρι το τέλος των εργασιών.

Εμφυτεύματα δοντιών πόνος; Είναι επώδυνη διαδικασία;

Όχι. Ασθενείς αναφέρουν πως η ενόχληση είναι ελάχιστη είτε κατά την διάρκεια, είτε μετά την επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ λιγότερη ενόχληση απ’ αυτό που ανέμεναν. Η πλειοψηφία των ασθενών νιώθει άνετα απλά με Depon – Panadol κ.τ.λ.

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι το ίδιο δυνατά στη διαδικασία της μάσησης όσο και τα φυσικά;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μασητική ικανότητα βελτιώνεται εξαιρετικά με την βοήθεια των εμφυτευμάτων. Μετά από πολύ μικρή περίοδο προσαρμογής η ικανότητα μάσησης είναι ανάλογη με αυτή των φυσικών δοντιών.

Αφού βάλω οδοντικά εμφυτεύματα, χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση;

Χρειάζονται την ίδια συντήρηση όπως και τα φυσικά μας δόντια, και την συχνότητα των οδοντιατρικών επισκέψεων καθορίζει ο περιοδοντολόγος, για την καθιερωμένη αποτρύγωση, όπου ουσιαστικά γίνεται έλεγχος και συντήρηση των εμφυτευμάτων.

Απαιτείται όμως και καθημερινή συντήρηση και καθαρισμός από το ίδιο το άτομο.

Εμφυτεύματα δοντιών τιμές – κόστος

Το κόστος θα προσδιοριστεί από την έκταση των διαγνωστικών μεθόδων που θα χρειαστούν (π.χ. απλή ακτινογραφία ή κάτι πιο σύνθετο), τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα χρειαστούν για τις ανάγκες σας, το επίπεδο δυσκολίας, τις τυχόν βοηθητικές επεμβάσεις για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και τέλος τον τύπο της στεφάνης, της γέφυρας ή της οδοντοστοιχίας που καλύπτει καλύτερα τις απαιτήσεις σας .

Σίγουρα όμως το κόστος είναι πολύ μικρό αν σκεφτεί κανείς το αποτέλεσμα της αποκατάστασης.

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x