Γναθοπροσωπική Χειρουργική, ευρέως διαδεδομένη ως Γναθοχειρουργική, είναι η οδοντιατρική ειδικότητα που απαιτεί γνώσεις της οδοντιατρικής και της ιατρικής επιστήμης.
Ο Γναθοπροσωπικός Χειρουργός ή Γναθοχειρουργός, ασχολείται με τη λήψη ιστορικού, την πρόληψη, την εξέταση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση συγγενών και επίκτητων παθολογικών καταστάσεων του κρανίου, του προσώπου, του στόματος, των γνάθων και του τραχήλου.
Οι επίκτητες καταστάσεις που απαιτούν γναθοχειρουργική συνδρομή, μπορεί να είναι αποτέλεσμα νόσου, δυσμορφίας, όγκου, τραύματος, εκφύλισης και γήρατος.
Τι κάνει ένας Γναθοχειρουργός
- Αφαίρεση κύστεων, ριζών, εγκλείστων και κατεστραμμένων δοντιών
- Αντιμετώπιση προβλήματων των γνάθων ή δυσμορφιών προσώπου
- Τοποθέτηση μοσχευμάτων
- Οστικές αναπλάσεις σε περιπτώσεις ατροφίας της γνάθου μετά από εξαγωγές δοντιών που έχουν παρέλθει πολλά έτη για τη δημιουργία οστούν και τοποθέτηση εμφυτευμάτων.
- Αντιμετώπιση προβλημάτων πόνου στο κεφάλι και στα δόντια λόγω κροταφογναθικής άρθρωσης.
Εξαγωγή φρονιμίτη – Πότε γίνεται
Οι φρονιμίτες απαιτείται να αφαιρούνται στις εξής περιπτώσεις :
- Πριν την ορθοδοντική θεραπεία εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να “ανατείλουν” φυσιολογικά στο οδοντικό τόξο.
- Όταν η ανατολή τους γίνεται με έντονη συμπτωματολογία πόνου ή πρηξίματος.
- Σε κάθε περίπτωση που η “ανατολή” τους επηρεάζει ή στραβώνει τα υπόλοιπα δόντια του οδοντικού φραγμού λόγω έλλειψης χώρου.
- Όταν λόγω της θέσης του παρόλο που μπορεί να έχουν ανατείλει φυσιολογικά στον οδοντικό φραγμό δεν μπορούμε να έχουμε άριστη στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα να δημιουργούν θέμα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας.
- Όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας λόγω τερηδόνας και δεν μπορούν να αποκατασταθούν σωστά εξαιτίας της θέσης τους.
- Στις περιπτώσεις που ανατέλλουν πλάγια και ασκούν πίεση στη ρίζα του πρόσθιου δοντιού του γομφίου.
- Όταν δημιουργούν έντονες κεφαλαλγίες. Για την εξαγωγή των φρονιμιτών απαιτείται εκτός της πανοραμικής ακτινογραφίας -ιδιαίτερα για την κάτω γνάθο- αξονική ακτινογραφία, γιατί μπορεί να είναι σε άμεση σχέση με το φατνιακό νεύρο.
- Όταν έχουν “ανατείλει” στραβά εκτός του οδοντικού τόξου.
Δεν αφαιρούνται ποτέ όταν έχουν ανατείλει κανονικά και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην στοματική υγιεινή του ατόμου.