Απονεύρωση

Απονεύρωση σημαίνει θεραπεία ενός δοντιού με αφαίρεση του νεύρου. Οι πιο συνήθεις ενδείξεις που δείχνουν ότι το δόντι σας χρειάζεται απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία), μπορεί να είναι ο πόνος και το πρήξιμο του δοντιού.

Απονεύρωση αίτια:

Ο πολφός (νεύρο) ενός δοντιού μπορεί να νεκρωθεί ή να μολυνθεί και να εμφανίσει φλεγμονή, καθιστώντας απαραίτητη την απονεύρωση του. Τα αίτια νέκρωσης ή μόλυνσης ενός δοντιού είναι τα παρακάτω:

 • Εκτεταμένη τερηδόνα δοντιών.
 • Τραυματισμός δοντιού.
 • Μεγάλα σφραγίσματα.
 • Περιοδοντικά προβλήματα.
 • Για λόγους προσθετικών αποκαταστάσεων :
  • Έντονες αποτριβές δοντιών με μεγάλη μείωση της οδοντικής ουσίας ή πολύ μικρός όγκος δοντιού.
  • Κακές προσθετικές εργασίες που επαναλαμβάνονται και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει εκτεταμένη τερηδόνα στα δόντια ή έχει γίνει υπερβολικό τρόχισμα δοντιών. Οι εργασίες αυτές συνήθως περιλαμβάνουν στεφάνες, γέφυρες ή και σφραγίσματα.
  • Σε πολλές περιπτώσεις στραβών δοντιών για αισθητικές αποκαταστάσεις (ίσια δόντια).
 • Χρόνιες φλεγμονές του δοντιού.
 • Όταν διαπιστώνουμε μετά από test ευαισθησίας των δοντιών ότι το νεύρο είναι νεκρό.

Συμπτώματα που ενδεχομένως οδηγούν σε απονεύρωση:

Τα παρακάτω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις ότι πιθανότατα χρειάζεστε ενδοδοντική θεραπεία. Μόνο ο οδοντίατρος σας είναι κατάλληλος να κρίνει αν το δόντι σας χρειάζεται απονεύρωση ή κάποια άλλη θεραπεία.

 • Έντονος και συνεχής πόνος στα δόντια.
 • Ήπιος αλλά χρόνιος πόνος των δοντιών.
 • Έντονος πόνος στα δόντια και πρήξιμο των ούλων.
 • Πονόδοντος που γίνεται έντονος κατά την κατάκλιση.
 • Πρήξιμο χωρίς πόνο.
 • Μικρή διόγκωση στα ούλα προς το άκρο της ρίζας του δοντιού που πυορροεί, συνήθως είναι χωρίς πόνο.
 • Αλλαγή του χρώματος του δοντιού (πιο σκουρόχρωμο).

Απονεύρωση διαδικασία – Οδοντιατρική αντιμετώπιση

Η διαδικασία της απονεύρωσης (ενδοδοντικής θεραπείας) σε τίτλους είναι η εξής:

 1. Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία στην περιοχή του πάσχοντος δοντιού.
 2. Απομονώνεται το προς ενδοδοντική θεραπεία δόντι.
 3. Διανοίγεται η μήλη του δοντιού με ειδικά εργαλεία.
 4. Εντοπίζονται όλοι οι ριζικοί σωλήνες του δοντιού.
 5. Αφαιρείται ο πολφός και καθαρίζονται οι ριζικοί σωλήνες.
 6. Ακολουθεί διαμόρφωση και απολύμανση του κάθε ριζικού σωλήνα.
 7. Αναλόγως με το αν ο πολφός ήταν ζωντανός ή νεκρωμένος, πιθανότατα θα τοποθετηθούν ειδικά αντισηπτικά φάρμακα και πρόχειρο σφράγισμα, ενώ η τελική αποκατάσταση του δοντιού θα ολοκληρωθεί σε 2ο ραντεβού μετά από περίπου 7 -10 ημέρες.
 8. Αποφασίζεται η τελική αποκατάσταση του δοντιού είτε με απλό σφράγισμα είτε με θήκη (με άξονα ή χωρίς), ανάλογα με το βαθμό φθοράς του δοντιού.

Συχνές Ερωτήσεις

1. Πότε χρειάζεται απονεύρωση δοντιού;

Απονεύρωση ή πιο σωστά ενδοδοντική θεραπεία, απαιτείται όταν ο πολφός (το νεύρο με απλά λόγια) του δοντιού, έχει φλεγμονή ή έχει νεκρωθεί λόγω εκτεταμένης τερηδόνας, τραυματισμού, μεγάλου σφραγίσματος, περιοδοντικών προβλημάτων, ανεπιτυχείς προσθετικές αποκαταστάσεις κ.α.

2. Απονεύρωση τιμή

Η απονεύρωση πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους οδοντιάτρους (ενδοδοντιστές). Το κόστος είναι μεγαλύτερο από του γενικού οδοντιάτρου, διότι ο ενδοδοντιστής γνωρίζει πώς να κάνει μια απονέυρωση άριστα και σε minimum χρόνο 1-2 ραντεβού. Το κόστος εξαρτάται από το αν το δόντι θα είναι πρόσθιο ή οπίσθιο και ανάλογα με τον αριθμό των ριζών του δοντιού.

3. Γιατί να κάνω απονεύρωση και όχι εξαγωγή δοντιού;

Η εξαγωγή ενός δοντιού αποτελεί την έσχατη λύση. Αν η απονεύρωση γίνει σωστά, το δόντι μπορεί να διατηρηθεί γερό και λειτουργικό για πολλά χρόνια ακόμη.

Οι απονευρώσεις από ειδικούς οδοντιάτρους και οι σωστές προσθετικές αποκαταστάσεις στη συνέχεια, έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα.

4. Πονάει η απονεύρωση;

Οι οδοντιατρικές παρεμβάσεις είναι ΑΝΩΔΥΝΕΣ όταν γίνονται από ειδικούς οδοντιάτρους και ολοκληρώνονται συνήθως σε 1 ή 2 ραντεβού. Επιπλέον σε 1 ραντεβού μπορούν να απονευρωθούν περισσότερα του ενός δόντια.

5. Υπάρχουν ενοχλήσεις μετά την απονεύρωση;

Κάποιες φορές, αμέσως μετά την απονεύρωση, μπορεί να υπάρχουν ελαφρά συμπτώματα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την ολική αποκατάσταση του δοντιού.

Αποφύγετε να μασάτε σκληρές τροφές από την πλευρά που έγινε η απονεύρωση για μερικές ημέρες. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις τυχόν ενοχλήσεις με ήπια αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

6. Πόση ώρα διαρκεί η απονεύρωση;

Μια απονεύρωση διαρκεί κατά μέσο όρο 45-60 λεπτά. Εξαρτάται από τη θέση του δοντιού, από τη φθορά που έχει υποστεί και από το κατά πόσο ο ασθενής είναι συνεργάσιμος.

7. Θα χρειαστεί να πάρω αντιβίωση;

Η αντιβίωση κρίνεται απαραίτητη μόνο αν προ-υπάρχει οίδημα στην περιοχή του πάσχοντος δοντιού ή μετά το πέρας της θεραπείας αν τυχόν αναζωπυρωθεί η φλεγμονή. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου σας.

8. Σε ποιες περιπτώσεις δεν συνιστάται να κάνω απονεύρωση;

Σε περιπτώσεις που διαπιστώνουμε με test ζωτικότητας ότι το νεύρο δεν έχει πόνο κατά την επίκρουση. Σε 1η φάση αν δεν είναι χρόνια η φλεγμονή, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη και να το επανεξετάσουμε σε λίγες μέρες.

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x