Ο πονόδοντος είναι ένα κοινό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν όλοι σχεδόν οι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής τους. Ο οδοντίατρος σας είναι εκείνος που θα εντοπίσει το ακριβές αίτιο που τον προκάλεσε, θα τον αντιμετωπίσει με την κατάλληλη θεραπεία και θα σας προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση.
Περιεχόμενα
Πονόδοντος Αίτια
Τα αίτια ενός πόνου στα δόντια μπορεί να είναι πολλά και καθορίζονται από τα συμπτώματα και κατόπιν κλινικής εξέτασης από τον οδοντίατρο σας. Τα πιο βασικά αίτια πονόδοντου σε τίτλους είναι:
- Τερηδόνα (χαλασμένο δόντι)
- Υφίζηση ούλων
- Σπασμένο δόντι
- Ουλίτιδα ή Περιοδοντίτιδα
- Πολφίτιδα (βλάβη στα νεύρα του δοντιού)
- Πρόβλημα σε σφράγισμα
- Απόστημα
- Βρουξισμός
- Πρόβλημα σε ήδη απονευρωμένο δόντι
Δείτε συνολικά τις πιο κοινές παθήσεις των δοντιών και των ούλων, τα αίτια που προκαλούνται καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.
Οι κάτωθι αιτίες μπορεί να δημιουργούν δευτερογενώς προβλήματα στην στοματική κοιλότητα ή να σχετίζονται με προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης:
- Εγκυμοσύνη
- Μικροβιακή μόλυνση
- Ανεπάρκεια βιταμινών
- Ξηροστομία
- Κατάχρηση αλκοόλ ή φαρμάκων
- Αθροιστική κεφαλαλγία
- Ημικρανίες
- Ασθένειες που επηρεάζουν τα νεύρα κ.α.
Συμπτώματα Πονόδοντου Γενικά
Ο πόνος στα δόντια, μπορεί να είναι στιγμιαίος ή συνεχής στη διάρκεια του, και ήπιος ή οξύς στην ένταση του.
Ένας στιγμιαίος οξύς πόνος στα δόντια, σημαίνει ότι προκαλείται από κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα, για παράδειγμα όταν τρώτε ή πίνετε κάτι κρύο. Αν δεν αντιμετωπιστεί οδοντιατρικά το συντομότερο, το πιο πιθανό είναι ότι ο πόνος θα γίνει πιο έντονος και με μεγαλύτερη διάρκεια.
Ένας συνεχής πόνος είτε ήπιος είτε οξύς, υποδηλώνει πιο σοβαρό οδοντικό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μπορεί να ενεργοποιείται με κάποιο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα κατά τη μάσηση ή την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων ή τροφών, αλλά διαρκεί ακόμη και με την διακοπή του ερεθίσματος.
Συνήθως, η αντιμετώπιση ενός τέτοιου τύπου πόνου απαιτεί απονεύρωση δοντιού (ενδοδοντική θεραπεία). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε και να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
Πονόδοντος Συμπτώματα – Ανακούφιση – Αντιμετώπιση
Παρακάτω, αναλύουμε τα βασικά συμπτώματα, τα πιθανά αίτια, καθώς και τους τρόπους ανακούφισης και αντιμετώπισης του πονόδοντου που σας ταλαιπωρεί.
1. Μικρής διάρκειας ευαισθησία δοντιών σε ζεστά ή κρύα ροφήματα και τροφές
Συνήθως πρέπει να ανησυχείτε για κάποιο σοβαρό οδοντιατρικό πρόβλημα εάν ο πόνος είναι στιγμιαίος ή διαρκεί λίγα λεπτά. Οι πιο βασικές αιτίες μπορεί να είναι:
- Τερηδόνα στα πρώτα στάδια εκδήλωσης της.
- Αποτριβή του σμάλτου λόγω, βρουξισμού ή δυνατού βουρτσίσματος/σκληρής οδοντόβουρτσας (που εκθέτουν ελαφρώς τις ρίζες των δοντιών).
- Υφίζηση των ούλων που οφείλεται συνήθως σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.
- Συχνή κατανάλωση όξινων τροφών που αλλοιώνουν το σμάλτο των δοντιών προκαλώντας ευαισθησία.
Μην προσπαθείτε να βρείτε λύση από το internet του τύπου:
«Η ανακούφιση -αναλόγως αιτίας ευαισθησίας- μπορεί να επέλθει με τη χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας και ειδικής οδοντόκρεμας για ευαίσθητα δόντια ή με τη εφαρμογή ειδικού τζελ εκ μέρους σας στο δόντι και στα ούλα.
Σε πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί ειδικό “βερνίκι” στο δόντι από τον οδοντίατρο σας. Σε περιπτώσεις που η βλάβη είναι πιο έντονη, ενδεχομένως το δόντι χρειάζεται σφράγισμα.»
Αν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως η αιτία της ευαισθησίας, τότε μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά οδοντικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται γνωμάτευση από οδοντίατρο.
2. Ευαισθησία δοντιού μετά από σφράγισμα
Η ευαισθησία ενός δοντιού μετά από σφράγισμα ή αλλώς μετεμφρακτική ευαισθησία, είναι μια όχι συχνά πιθανή επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσει μια μικρή ή μεγάλη ενόχληση στον ασθενή. Ανάλογα με την αιτία της υπάρχει και ο αντίστοιχος τρόπος αντιμετώπισης της.
Αρκετές φορές μια μικρή ευαισθησία σε ένα σφραγισμένο δόντι είναι φυσιολογική και υποχωρεί σε μερικές ημέρες (αν η βλάβη ήταν μεγάλη και είχε φτάσει κοντά στο νεύρο του δοντιού).
Ο ασθενής ενημερώνεται ότι συντηρητικά θα ανανεωθεί το σφράγισμα, αλλά και ότι πιθανότατα θα χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) αν το νεύρο έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Ένας οδοντίατρος με πείρα, είναι σε θέση να γνωρίζει εξ αρχής αν ένα δόντι χρειάζεται απλά σφράγισμα ή απευθείας απονεύρωση προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του ασθενούς.
Αν αντιμετωπίζετε ευαισθησία μετά από σφράγισμα, σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας.
3. Πόνος στα δόντια όταν τρώω
Αν βιώνετε πόνο σε κάποιο/α δόντια κατά τη μάσηση, υπάρχουν πολλές αιτίες. Οι συχνότερες από αυτές είναι:
- Προχωρημένη τερηδόνα
- Ράγισμα στο δόντι ή στο σφράγισμα
- Φλεγμονή στο εσωτερικό του δοντιού
- Κάταγμα στο δόντι
- Υποτροπή παλαιάς απονεύρωσης
- Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα
Προκειμένου να καθοριστεί το ακριβές αίτιο, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας. Οι λύσεις για τις παραπάνω αιτίες συνήθως είναι:
- Αντιμετώπιση τερηδόνας
- Σφράγισμα ή αντικατάσταση παλαιού σφραγίσματος
- Απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) ή επανάληψη
- Εξαγωγή δοντιού
- Θεραπεία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας
4. Έντονος πονόδοντος που διαρκεί μετά από κρύα ή ζεστά
To πιθανότερο είναι ότι έχει επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στα νεύρα (πολφό) του δοντιού και απαιτείται απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία).
Στην περίπτωση λοιπόν που ο πόνος είναι έντονος και έχει διάρκεια μετά από κάποιο ή καθόλου ερέθισμα, επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας προκειμένου να προλάβετε την θεραπεία σε αρχικό στάδιο.
5. Παλμικός πόνος στο δόντι
Αν νιώθετε χαρακτηριστικά “τον σφυγμό της καρδιάς σας στο δόντι”, πιθανότατα υπάρχει κάποια φλεγμονή στον πολφό του δοντιού .
Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε και συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας. Εκείνος θα σας κατευθύνει με την κατάλληλη συνταγογράφηση και θεραπεία.
Μπορεί να επέλθει ανακούφιση με κάποιο παυσίπονο αντιφλεγμονώδες φάρμακο πριν ο πόνος γίνει έντονος.
6. Πρησμένα ούλα και αφόρητος πονόδοντος
Αν εμφανίσετε έντονο οίδημα και πόνο στα ούλα γύρω από την περιοχή ενός δοντιού που πονάει αφόρητα, θα πρέπει να γίνει διάγνωση εάν ο πόνος είναι από φλεγμονή των ούλων μόνο ή και του δοντιού ταυτόχρονα.
Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας. Θα σας προτείνει κάποιες άμεσες λύσεις για προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο μέχρι το επερχόμενο ραντεβού.
7. Ευαισθησία στα δόντια συνολικά κι αίσθημα πίεσης
Είναι σημαντικό να καθοριστεί η αιτία αυτής της συνολικής ευαισθησίας, ειδικά αν το αίσθημα πίεσης επικεντρώνεται στην άνω γνάθο. Τα πιο πιθανά αίτια είναι:
- Βρουξισμός (σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών ειδικά κατά τον ύπνο)
- Έντονη ιγμορίτιδα ή ρινίτιδα με αντανακλαστικό πόνο στα δόντια (σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ).
Στην περίπτωση του βρουξισμού, ο οδοντίατρος σας κατόπιν διάγνωσης θα σας προτείνει νάρθηκα βρουξισμού, προκειμένου να αποφύγετε ανάπτυξη ευαισθησίας στα δόντια, τυχόν κάταγμα ή ακόμη και προβλήματα φλεγμονής στην κροταφογναθική άρθρωση.
8. Πονόδοντος με αντανακλαστικό πόνο στο αυτί
Όταν υπάρχει αντανακλαστικός πόνος στο αυτί τότε πιθανότατα ο πονόδοντος θα εμφανίζεται στο πίσω μέρος της γνάθου. Πιθανότατα πρόκειται για φρονιμίτη που ανατέλλει, για έγκλειστο φρονιμίτη ή για κάποια ρίζα δοντιού που παρέμεινε μετά από εξαγωγή δοντιού, βαθιές τερηδόνες , δόντια που χρειάζονται απονεύρωση.
Μια πανοραμική ακτινογραφία θα αναδείξει το πρόβλημα που σχετίζεται με κάποιο φρονιμίτη, καθώς και οι τοπικές ακτινογραφίες και κλινική εξέταση από τον οδοντίατρο .
Άλλη πιθανή αιτία είναιπρόβλημα της κροταφογναθικής άρθρωσης. Όταν η σύγκλειση των δοντιών δεν είναι σωστή (τα δόντια άνω και κάτω γνάθου δεν “πατάνε” καλά), η άρθρωση “κουράζεται” κι ενδέχεται να παρουσιάσει φλεγμονή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία είναι από κάποιο οδοντικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο σας.
9. Νευραλγία Τριδύμου
Η νευραλγία του τριδύμου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονα επεισόδια αιφνίδιου και έντονου (διαξιφιστικού) πόνου στο πρόσωπο. Ο πόνος μπορεί να είναι στιγμιαίος ή να κρατήσει έως και 1-2 λεπτά. Συνήθως η νευραλγία εμφανίζεται μετά από ερέθισμα.
Τα πιο κοινά ερεθίσματα για τη νευραλγία του τριδύμου μπορεί να είναι: το βούρτσισμα των δοντιών, το ξύρισμα, το φύσημα της μύτης και η μάσηση. Οι πιο κοινές περιοχές όπου εμφανίζεται πόνος είναι η κάτω γνάθος και το μάγουλο στη μία πλευρά του προσώπου.
Μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή τα σύμπτωματα να προέρχονται από κάποια άλλη αιτία.
Χρειάζεται περεταίρω ιατρική διάγνωση από τους κατάλληλους ιατρούς.
Συχνές ερωτήσεις για Πονόδοντο
Πριν από τη λήψη τους και για αποφυγή τυχόν παρενεργειών, να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό/οδοντίατρο σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση από τον πονόδοντο.
Να θυμάστε ότι η παρακεταμόλη δεν έχει αντιφλεγμονώδη δράση, και το πιθανότερο είναι να μη σας ανακουφίσει σε περίπτωση φλεγμονής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα αντιβιοτικά πάντα υπό την καθοδήγηση του οδοντίατρου.
Σε κάθε περίπτωση η ανακούφιση από τον πονόδοντο θα είναι παροδική. Δεν σημαίνει ότι θεραπεύτηκε. Για μόνιμη ανακούφιση επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.
Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας και θα σας ενημερώσει αν η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική.
Πιθανότατα υπάρχει κάποια φλεγμονή ή απόστημα στο δόντι και χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία. Επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας.
Η πρόληψη είναι το παν:
• Επιλογή σωστού οδοντίατρου.
• Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά και αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
• Να βουρτσίζετε τα δόντια σας διεξοδικά 2-3 φορές την ημέρα.
• Να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. και Στοματικό διάλυμα όταν το προτείνει ο οδοντίατρος .
• Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας για καθαρισμό τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.
• Μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως κοπτικά εργαλεία.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσω και να επισκεφθώ τον οδοντίατρο μου. Ειδικά:
• Όταν ο πονόδοντος δεν περνάει με απλά παυσίπονα.
• Αν έχει προηγηθεί αφαίρεση δοντιού.
• Αν ο πόνος συνοδεύεται με οίδημα στα ούλα ή στο πρόσωπο ή το δόντι εκκρίνει πύον.
• Σε περίπτωση που σπάσατε ή τραυματίσατε το δόντι σας.
• Αν ο πόνος ξεκινάει από τη γνάθο.
• Αν ο πόνος προέρχεται από τους φρονιμίτες.
• Αν δεν μπορείτε να προσδιορίσετε από πού είναι ο πόνος.