ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ : ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Έρευνα στο Journal of Clinical Periodontology συνδέει τους ασθενείς με περιοδοντίτιδα να έχουν τουλάχιστον τριπλάσιες πιθανότητες  να εμφανίσουν επιπλοκές εάν ασθενήσουν από τον COVID-19.

Η στοματική υγιεινή θα πρέπει να είναι μέρος των συστάσεων υγείας για τη μείωση του κινδύνου για σοβαρή εξέλιξη στην COVID-19 λέει ο καθηγητής Lior Shapira.

Η έρευνα έγινε στο Κατάρ, σε 568 ασθενείς με COVID-19, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2020. Από τους 568 ασθενείς με COVID-19, 258 είχαν περιοδοντίτιδα.

Ο καθηγητής Mariano Sanz, σημείωσε ότι βακτήρια στο στόμα μπορούν να εισπνευσθούν και να μολύνουν τους πνεύμονες, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται σε αναπνευστήρα. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιδείνωση ασθενών με COVID-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θνητότητας.

Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα ( φλεγμονή ούλωναιμορραγία), η οποία στη συνέχεια μπορεί να  εξελιχθεί  σε περιοδοντίτιδα, η οποία οδηγεί σε καταστροφή του φατνιακού οστού, κινητικότητα στα δόντια έως και απώλεια του δοντιού, εάν έγκαιρα δεν γίνει η σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον οδοντίατρο.

Αίτια Επιβάρυνσης Περιοδοντίτιδας

Στην νόσο αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας οι τυχόν ορμονικές διαταραχές του οργανισμού όπως π.χ. (φάρμακα, διαβήτης, θυρεοειδής κ.ο.κ).

1. Ορμονικές Διαταραχές

Γενικά τα αντισυλληπτικά η εμμηνόπαυση και εν γένει οι ορμονικές διαταραχές, προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα, που εμφανίζονται ως ουλίτιδες – περιοδοντίτιδες.

2. Έλλειψη Βιταμινών

Έλλειψη Ca όπως και A, D, και Β, Fe , C, φυλλικού και ασκορβικού οξέος, συμβάλλει στις φλεγμονές των ούλων όπως ουλίτιδα και στην περιοδοντική νόσο.

3. Διαβήτης

O διαβήτης επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς (ιστούς γύρω από το δόντι).

Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία και δημιουργο διαταραχές στο κυκλοφορικό με αποτέλεσμα την στένωση των αρτηριών και έτσι την μειωμένη τροφοδοσία των ιστών με αίμα.

Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι τα ούλα και το οστούν να είναι πιο ευπαθή στην φλεγμονή.

4. Βρογχικό Άσθμα

Σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα σε τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, θεωρείται απαραίτητη η άριστη στοματική υγεία για την καλύτερη εξέλιξη του βρογχικού άσθματος και εν γένει των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.

Θεραπεία της Περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου συνίσταται καταρχήν σε συντηρητική, δηλαδή σε αποτρύγωση και ριζική απόξεση από ειδικό οδοντίατρο.

Επίσης, απαιτείται καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και νήμα και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος υπό τις οδηγίες του θεράποντα οδοντιάτρου.

Θεραπεύεται Οριστικά η Περιοδοντίτιδα;

Η οστική απώλεια την οποία δημιουργεί η περιοδοντική νόσος είναι συνήθως  μη ανατάξιμη. Η όλη θεραπεία από τον οδοντίατρο, στηρίζεται στην συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα, και να παύσει να είναι ενεργό.

Η συμμετοχή του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας, πρέπει να είναι ενεργός στο να βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα και να συντηρεί την υγεία των δοντιών του, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες βουρτσίσματος που έχει δώσει ο οδοντίατρος.

Ταυτόχρονα, οι επανεξετάσεις του περιοδοντικού ασθενή είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών, συνήθως ανά 3 μήνες.

Τι Άλλο Επιβαρύνει την Περιοδοντίτιδα;

  • Κακές προσθετικές εργασίες (σφραγίσματα που δεν περνάει νήμα, γέφυρες χωρίς σωστά όρια)
  • Κακή σύγκλειση των δοντιών ή των προσθετικών εργασιών, μπορούν να επιβαρύνουν την καλή εξέλιξη του περιοδοντικού.

Τι Πρέπει να Κάνω για να έχω Καλή Στοματική Υγεία;

Προληπτική οδοντιατρική:

  • Πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο στα χρονικά διαστήματα που εκείνος θα ορίσει.
  • Συστηματικό βούρτσισμα με επικουρικά μέσα καθαρισμού όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
  • Χρήση στοματικών αντισηπτικών ( χλωρεξιδίνης). Πάντα υπό τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
  • Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας με καλή διατροφή και σωματική άσκηση.

Σχολιάστε

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x