Διορθώστε την εμφάνιση των στραβών σας δοντιών χωρίς σιδεράκια σε 1 ραντεβού!

Η ψυχολογία του ενήλικα οδοντιατρικού ασθενή  διαφέρει από την ψυχολογία του παιδιού για να δεχθεί ορθοδοντική θεραπεία. Το κύριο πρόβλημά του εντοπίζεται ψυχολογικά στην αδυναμία του να δεχθεί να βάλει σιδεράκια για 3 λόγους:

 1. Αισθάνεται ότι ήδη έχει αισθητικό πρόβλημα
 2. Nτρέπεται ότι θα τον κοροϊδεύουν γιατί θα μοιάζει με παιδί και
 3. Δεν αντέχει το σύνηθες διάστημα θεραπείας 12 – 24 μήνες αποκατάστασης με την ορθοδοντική.

Παρ’ όλο που κατανοεί ότι μόνο με την ορθοδοντική τα δόντια θα μετακινηθούν, προτιμά μία αισθητική λύση με μόνιμο αποτέλεσμα , γιατί αυτή θα του δώσει την δυνατότητα της εμφάνισης ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου. Τις περισσότερες φορές επιθυμεί ένα λευκό χαμόγελο με ίσια δόντια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και χαμηλότερο κόστος (δεν παρεμβάλλεται τεχνίτης που αυξάνει το κόστος) .

Αυτή η αισθητική οδοντιατρική παρέμβαση που αφορά μόνο ενήλικες απαιτεί γνώση και ταλέντο του οδοντιάτρου.

Γίνεται σε 2 ώρες για 10 δόντια της επάνω γνάθου και 2 ώρες για 10 δόντια της κάτω γνάθου με σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά τις σύνθετες ρητίνες, υλικά που χρησιμοποιούμε για τα λευκά σφραγίσματα.

Η διαφορά στη χρήση των υλικών αυτών έγκειται  στο γεγονός ότι  επιπλέον μπορεί και γίνεται,  να διορθώσουμε  την εμφάνιση  των στραβών δοντιών σε ίσια και όχι μόνο. Υπό  την προϋπόθεση πάντα ότι η εφαρμογή γίνεται σε κάθε δόντι χωριστά, σε πλήρη ανατομία, έτσι ώστε οι κανόνες στοματικής υγιεινής να παραμένουν οι ίδιοι όπως και στα φυσικά μας δόντια. Δηλαδή, να περνάει το οδοντιατρικό νήμα χωρίς να «σκαλώνει» και σπάει, καθώς και τα όρια των δοντιών στα ούλα να είναι σε απόλυτη ανατομία, έτσι ώστε να μπορούν να καθαρίζονται με το καθημερινό βούρτσισμα καθώς και στον εξαμηνιαίο καθαρισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της αισθητικής παρέμβασης η θέση των δοντιών στην γνάθο παραμένει η ίδια. Αλλά έχει αλλάξει η εξωτερική εμφάνιση των δοντιών, έτσι ώστε όταν χαμογελάμε τα δόντια μας να φαίνονται ίσια.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να πούμε ότι ουσιαστικά έχουμε κάνει ένα μόνιμο lifting δοντιών.

 Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ;

 • Σε αραιά δόντια μπορούμε να τα ενώσουμε
 • Σε μικρά να τα μεγαλώσουμε
 • Σε δίχρωμα ή σε απονευρωμένα για να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα
 • Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα
 • Σε αλλαγή χρώματος των δοντιών
 • Σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει  τα σιδεράκια
 • Όταν δεν έχω αποτέλεσμα με  την λεύκανση
 • Όταν υπάρχουν ελλείψεις δοντιών
 • Σε δόντια νεογιλά ( παιδικά ) σε ενήλικες
 • Σε αποτριβές δοντιών
 • Σε διόρθωση σύγκλεισης
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις χασμοδοντίας όταν ο ασθενής έχει αποκλείσει την ορθογναθική

Υπάρχει επιπλέον η αποκατάσταση με  ολοκεραμικές αποκαταστάσεις είτε υπό μορφή όψεων είτε υπό μορφή στεφανών πλήρους κάλυψης των δοντιών με  μεγαλύτερο κόστος και το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα  αν εφαρμόζεται από ειδικούς .

Σ’ αυτή την περίπτωση παρεμβάλλεται επιπλέον το εργαστηριακό στάδιο και κατά συνέπεια ο χρόνος αποκατάστασης και το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις άμεσες αποκαταστάσεις σύνθετης ρητίνης. Επιπλέον σ’ αυτή την περίπτωση συχνά απαιτείται μεγαλύτερος τροχισμός (απώλεια οδοντικής ουσίας).

Η οδοντιατρική σήμερα έχει την δυνατότητα προηγμένων θεραπευτικών και αισθητικών εφαρμογών. Και ο οδοντίατρος έχει την υποχρέωση να προσφέρει πρώτα απ’ όλα την άριστη θεραπευτική αγωγή αλλά ταυτόχρονα να δώσει λύσεις και σε αισθητικά προβλήματα, επικοινωνώντας με τον ασθενή του τους περιορισμούς και τις δυνατότητες κάθε οδοντιατρικής παρέμβασης.

Δέσποινα Κωστομοίρη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, Διευθύντρια της AthensLifeSmile.