Όλα όσα θα πρέπει να ξέρω για την ορθοδοντική θεραπεία

1) Τι είναι η ορθοδοντική θεραπεία και σε τι στοχεύει

Είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία ασχολείται με την διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών των γνάθων.

Ο ορθοδοντικός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη μεταπτυχιακών σπουδών και ασχολείται αποκλειστικά με την ορθοδοντική. Στοχεύει στην σωστή αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος, την επίτευξη αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ των δοντιών και προσώπου, για την απόκτηση ενός υγιούς χαμόγελου και βελτίωση της αισθητικής του προσώπου.

2) Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται σε ηλικία 6 – 7 ετών προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος.

Η κυρίως ορθοδοντική θεραπεία συνήθως αρχίζει σε ηλικία άνω των 10 ετών και σίγουρα πριν την εφηβεία ώστε η σωματική αύξηση να επιτρέπει την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων.

3) Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Τα δόντια και οι ιστοί που τα στηρίζουν είναι πρακτικά τα ίδια σε παιδιά και σε ενήλικες. Σε ορισμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α. το ποσοστό των ενηλίκων ασθενών αγγίζει το 30%.

4) Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Συνήθως διαρκεί από 12 – 24 μήνες και μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί χρόνος 3 – 6 εβδομάδων.

5) Χρειάζεται να κάνω κάτι μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Με την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει απαραιτήτως για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα να τοποθετηθούν συγκρατικοί μηχανισμοί.

6) Τι είδους μηχανισμοί ορθοδοντικής θεραπείας υπάρχουν;

Υπάρχουν ακίνητοι και κινητοί μηχανισμοί.

Ακίνητοι μηχανισμοί είναι τα:

  1. παραδοσιακά μεταλλικά ορθοδοντικά σιδεράκια τα
  2. γλωσσικά ορθοδοντικά που συγκολλούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εφαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση
  3. διαφανή (λευκά) ορθοδοντικά άγκιστρα από κεραμικό ή πλαστικό που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών

Κινητοί: π.χ. ένα διαφανές κέλυφος που ασκεί ήπιες συνεχείς δυνάμεις και μπορεί να αφαιρείται.

Εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

7) Ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια για ενήλικες. Είναι δύσκολο;

Εάν υποβληθείτε σε ορθοδοντική θεραπεία όταν είστε ενήλικες αυτό το οποίο πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μαζί με τον ορθοδοντικό κρίνεται απαραίτητο να επισκέπτεστε περιοδοντολόγο και χειρούργο οδοντίατρο για να εξασφαλισθεί ότι η θεραπεία δεν συνοδεύεται από οστική απώλεια ή περιοδοντική νόσο καθώς και να συντηρείται το στόμα οδοντιατρικά συχνά.

8) Υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν τα δόντια χωρίς σιδεράκια;

Ένα οδοντιατρικό προϊόν το invisalign είναι ένα νέο σύστημα μετακίνησης των δοντιών που στηρίζεται σε μία σειρά κινητών ειδικά διαμορφωμένων δισκαρίων από καθαρό πλαστικό. Τα δισκάρια αυτά ομοιάζουν με τα δισκάρια λεύκανσης. Τα δισκάρια αυτά με την πίεση που ασκούν πάνω στα δόντια τα μετακινούν.

9) Υπάρχει περίπτωση να γίνει η ορθοδοντική για άλλους λόγους έκτος από το να ισιώσουν τα δόντια μου;

Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από την περιοδοντική θεραπεία απαιτείται ορθοδοντική συγκράτηση των δοντιών.

10) Είμαι ενήλικας και η γνάθος μου προεξέχει ταυτόχρονα έχω και στραβά δόντια. Η ορθοδοντική θα διορθώσει όλο το πρόβλημα;

Η ορθοδοντική στους ενήλικες θα διορθώσει μόνο τα στραβά δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών απαιτείται συνδυασμός γναθοχειρουργικής και ορθοδοντικής για την πλήρη επίλυση του προβλήματος.

11) Έχουν στραβώσει τα δόντια μου μετά από εξαγωγές τί πρέπει να κάνω;

Όταν γίνουν οι εξαγωγές των δοντιών και δεν αποκατασταθεί ο φραγμός με εμφυτεύματα ή γέφυρες αλλά παραμείνουν τα δόντια χωρίς καμία επανορθωτική θεραπεία τα δόντια πέριξ της εξαγωγής στραβώνουν και πολλές φορές παρατηρείται και αραιά δόντια από την μετακίνηση των δοντιών.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πριν την οποιαδήποτε προσθετική αποκατάσταση για την αποκατάσταση της σύγκλεισης και την σωστή εφαρμογή της πρόσθεσης απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία.

Σχολιάστε

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x