Η στοματική υγεία είναι ο καθρέφτης της υγείας του ανθρώπου

Το στόμα αποτελεί μέρος του συνόλου του οργανισμού και η διατήρηση της υγείας του είναι πρωταρχικής σημασίας για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου.

Εκδηλώσεις νοσημάτων στο στόμα

Πολλά νοσήματα μπορούν να εκδηλωθούν με πρώτο σύμπτωμα στο στόμα και η έγκαιρη διάγνωσης από έναν έμπειρο οδοντίατρο είναι υψίστης σημασίας.

Όπως πχ  η λευχαιμία που συχνά αρχίζει με αιμορραγίες των ούλων και ελκώσεις του βλεννογόνου του στόματος ή νοσήματα όπως το aids οι ηπατίτιδες ή ακόμη και ο καρκίνος.

Παιδική ηλικία

π.χ.  οστρακιά, ιλαρά ή ανεμοβλογιά μπορούν να δώσουν πρωτογενή συμπτώματα στο στόμα και οφείλει ο παιδοδοντίατρος να κάνει έγκαιρη διάγνωση.

Αναιμίες

Καλοήθεις αναιμίες που εκδηλώνονται με ερυθρότητα και αιμορραγία στα ούλα

Κακοήθεις  μπορούν να εκδηλωθούν με γλώσσα ατροφική λεία και ερυθρή και αλλοίωση της γεύσης.

Νόσοι μεταβολισμού

Όπως  ασβεστίου και φωσφόρου υδατανθράκων και λιπιδίων

Αβιταμινώσεις

Βιταμίνη Α  έλλειψη ( υποπλασία αδαμαντίνης)

Βιταμίνη Β έλλειψη ( με συνήθη εκδήλωση την συγχειλίτιδα)

Βιταμίνη C έλλειψη ( ερυθρότητα ούλων, ουλίτιδα πιθανόν περιοδοντίτιδα)

Βιταμίνη  έλλειψη D ( καθυστέρηση στην ανατολή δοντιών και μη φυσιολογική ανάπτυξη  οδοντοστοιχίας)

Δυσλειτουργία ενδοκρινών αδένων

Όπως πχ.

Υπόφυση

Υπερλειτουργία  ( προγναθισμός,  κάτω γνάθου, μεγάλα δόντια πρώιμη ανατολή)

Υπολειτουργία  καθυστέρηση στην ανατολή δοντιών, συνωστισμός δοντιών, ανωμαλίες στην σύγκλειση.

Θυροειδής

Υπερλειτουργία  : πρώιμη ανατολή δοντιών

Υπολειτουργία : μικρογλωσσία

Σίδηρος

Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει έλλειψη σιδήρου  γιατί δημιουργεί φλεγμονές στα ούλα και καθυστερεί την επούλωση  γενικά των ούλων κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Στην στοματική κοιλότητα οι συνέπειες είναι άμεσες στην στοματική υγεία του ασθενούς διότι είναι ευκολότερο ένας διαβητικός ασθενής να παρουσιάσει φλεγμονώδη ούλα, περιοδοντική νόσο και επιπλέον λοιμώξεις.

Εγκυμοσύνη

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναπτύσσουν την γνωστή ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Τα ούλα γίνονται  εξέρυθρα και οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση της φλεγμονής των ούλων είναι ανατάξιμη μετά τον τοκετό ιδιαίτερα όταν η γυναίκα γνωρίζει το πρόβλημα και κατά συνέπεια φροντίζει μαζί με τον θεράποντα οδοντίατρο στα τακτικά  check up και καθημερινή στοματική υγιεινή.

Γενικά τα αντισυλληπτικά   η εμμηνόπαυση και εν γένει οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα, που εμφανίζονται ως ουλίτιδες – περιοδοντίτιδες.

Ξηροστομία

  1. Χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσοςSjogren κ.λ.π.
  2. Φάρμακα : όπως π.χ. για την υπέρταση, το άσθμα και την κατάθλιψη, χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
  3. Ακτινοθεραπείες μετά από θεραπεία καρκίνου που μπορεί να καταστρέψουν σιελογόνους αδένες.
  4. Ακόμη και περιπτώσεις απλές που μπορεί να αποφράσσονται οι σιελογόνοι αδένες ή επέρχονται βλάβες σε αυτούς.

Παθολογία στόματος και Υγεία

Υπάρχουν σοβαρές έρευνες τα τελευταία έτη που αποδεικνύουν συσχέτιση με παθολογικές καταστάσεις του στόματος,  όπως  τερηδόνες, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα και επιδράσεις στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Εγκυμοσύνη

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Alabama στο Birmingham έκαναν έρευνες σε ένα γκρούπ 1300 εγκύων γυναικών που είχαν περιοδοντική νόσο στο διάστημα μεταξύ 4ου μήνα και 6ου μήνα της εγκυμοσύνης και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές εμφάνισαν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά.

Παρ’ όλα αυτά απεδείχθη ότι εγκυμονούσες που θεράπευσαν την περιοδοντική νόσο κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά σχετικά με εκείνες που δεν έκαναν καμία θεραπεία πριν τον τοκετό.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η περιοδοντική νόσος θεωρείται ότι συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη του διαβήτη. Γι αυτό προϋπόθεση είναι η έλλειψη φλεγμονής των ούλων και του περιοδοντίου  σε συνεργασία ασθενή περιοδοντολόγου και ενδοκρινολόγου.

Καρδιαγγειακά

Σε ότι αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα θεωρείται απαραίτητο η συνεργασία του οδοντίατρου και του καρδιολόγου , σε ασθενής με μοσχεύματα και χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.

Πρέπει να γίνεται χημειοπροφύλαξη για πιθανό κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας  σε οδοντιατρικές επεμβάσεις που προκαλούν αιμορραγία.

Βρογχικό Άσθμα – Λοιμώξεις ανώτερου Αναπνευστικού ( Πνεύμονες)

Τελευταίες έρευνες θεωρούν προϋπόθεση  την άριστη στοματική υγεία για την καλύτερη εξέλιξη του βρογχικού άσθματος και εν γένει των λοιμώξεων του ανώτερου  αναπνευστικού.

Συνεπώς ο έμπειρος οδοντίατρος με ολιστική αντιμετώπιση της υγείας του ασθενούς προλαμβάνει και θεραπεύει!!!!!

Σχολιάστε

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x