Ουλίτιδα στην Εγκυμοσύνη & Στοματική Υγεία

Πολύπλοκες έρευνες γίνονται τα τελευταία έτη, και επιχειρείται να βρεθεί σχέση μεταξύ νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας και επήρειας στα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Περιοδοντική Νόσος & Εγκυμοσύνη

Έτσι, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Alabama στο Birmingham έκαναν έρευνες σε ένα γκρούπ 1300 εγκύων γυναικών που είχαν περιοδοντική νόσο στο διάστημα μεταξύ 4ου μήνα και 6ου μήνα της εγκυμοσύνης.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές εμφάνισαν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά.

Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα (φλεγμονή ούλων αιμορραγία), και στην συνέχεια η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας στην ουλοδοντική σχισμή δημιουργεί καταστροφή του φατνιακού οστού, κινητικότητα στα δόντια έως και απώλεια του δοντιού, εάν έγκαιρα δεν γίνει η σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο.

Στην νόσο αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας οι τυχόν ορμονικές διαταραχές του οργανισμού όπως π.χ. (φάρμακα, διαβήτης, θυρεοειδής κ.ο.κ)

Στην έρευνα αυτή δεν εξετάστηκε η περίπτωση της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου πριν την εγκυμοσύνη και κατά πόσο επηρεάζεται το αποτέλεσμα πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους νεογνά.

Παρ’ όλα αυτά, απεδείχθη ότι εγκυμονούσες που θεράπευσαν την περιοδοντική νόσο κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά σχετικά με εκείνες που δεν έκαναν καμία θεραπεία πριν τον τοκετό.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου συνίσταται σε αποτρύγωση και ριζική απόξεση από ειδικό οδοντίατρο περιοδοντολόγο.

Επίσης, καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και νήμα και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος υπό τις οδηγίες του θεράποντα περιοδοντολόγου.

Ουλίτιδα Εγκυμοσύνης

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναπτύσσουν την γνωστή ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.

Ουλίτιδα εγκυμοσύνης Συμπτώματα – Αίτια

Τα ούλα γίνονται εξέρυθρα και οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα.

Αυτή η κατάσταση της φλεγμονής των ούλων είναι ανατάξιμη μετά τον τοκετό ιδιαίτερα όταν η γυναίκα γνωρίζει το πρόβλημα και κατά συνέπεια φροντίζει μαζί με τον θεράποντα οδοντίατρο στα τακτικά check up και καθημερινή στοματική υγιεινή.

Αιτία της ουλίτιδας στην εγκυμοσύνη θεωρείται από τους ερευνητές τα υψηλά επίπεδα ορμονών και προγεστερόνης.

Ουλίτιδα εγκυμοσύνης Πρόληψη

Είναι βέβαιο ότι οι γυναίκες που ακολουθούν τις σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής, το καθημερινό βούρτσισμα , την χρήση νήματος και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τον οδοντίατρό τους εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ουλίτιδας της εγκυμοσύνης.

Η ολοκληρωμένη πρόληψη για αποφυγή στο μέτρο του δυνατού τέτοιων νοσημάτων είναι από μικρή ηλικία το τακτικό 6 μηνιαίο check up.

To μεγαλύτερο ποσοστό όμως του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει μέχρι σήμερα την συνήθεια να επισκέπτεται τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες.

Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες οι οποίες αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι πριν την εγκυμοσύνη απαραιτήτως θα πρέπει να έχουν άριστη στοματική υγεία.

Όπως λοιπόν φροντίζουν πριν την εγκυμοσύνη για την σωστή φυσική τους κατάσταση σε σχέση με τον γυναικολόγο τους έτσι θα πρέπει να φροντίσουν και για την σωστή στοματική τους υγεία με τον οδοντίατρό τους .

Αυτό επιτυγχάνεται στο οδοντιατρικό check up όπου ένας πλήρης καθαρισμός του στόματος.

Ένας πλήρης ακτινογραφικός έλεγχος (πανοραμική ακτινογραφία καθώς και όπου χρειασθεί τοπικές ακτινογραφίες).

Και μία λεπτομερής κλινική εξέταση που περιλαμβάνει δόντια, ούλα, τράχηλο, άρθρωση, λεμφαδένες και μαλακούς ιστούς του στόματος αποδεικνύουν την ύπαρξη ή μη προβλημάτων και αναλόγως την θεραπευτική αποκατάστασή τους πριν την κρίσιμη και σημαντικότερη περίοδο της γυναίκας στην εγκυμοσύνη.

Σχολιάστε

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x