Αισθητική Δοντιών

Πολλά δόντια έχουν ατέλειες . Προσέξτε τους γύρω σας και θα το διαπιστώσετε. Άλλοτε οι ατέλειες αυτές οφείλονται σε επίκτητες αιτίες, άλλοτε είναι κληρονομικές.

Με την πρόοδο της Οδοντιατρικής υπάρχει λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Το λίφτινγκ δοντιών θεωρείται τέχνη ή δημιουργία από την Οδοντιατρική, επειδή συνδυάζει την επιστήμη και το ταλέντο του οδοντίατρου να αποκαταστήσει τις ατέλειες, έτσι που κανείς να μην μπορεί να υποπτευθεί πως ήταν τα δόντια πριν.

Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μπορούμε να παρέμβουμε σε ατέλειες οποιουδήποτε σημείου του σώματός μας και να τις διορθώσουμε, έτσι ώστε τελικά να μην φαίνεται ότι έχει γίνει παρέμβαση. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμασταν σε δόντια.

Οι ατέλειες των δοντιών μπορεί να οφείλονται σε καθαρά επίκτητες αιτίες, αλλά μπορεί και σε κληρονομικές. Επίκτητες αιτίες θεωρούμε αυτά που συμβαίνουν στην πορεία ζωής ενός ανθρώπου (θεραπευτικά-αισθητικά),ενώ κληρονομικές, όσα κληρονομεί ως οδοντοστοιχία (ποιότητα αδαμαντίνης- διάταξη δοντιών, χρώμα δοντιών).

Ευτυχώς, η οδοντιατρική επιστήμη σήμερα έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μας επιτρέπει να επέμβουμε και να διορθώσουμε το σύνολο σχεδόν των οδοντιατρικών ατελειών που μπορεί να έχει ένα στόμα.

Και μάλιστα ανώδυνα και σε χρόνους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, με μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Lifting δοντιών Τί είναι

Όταν λέμε λίφτινγκ δοντιών εννοούμε ακριβώς την ανάπλαση και αναδημιουργία του κάθε δοντιού χωριστά και σε σχέση πάντα με το σύνολο των υπόλοιπων δοντιών ,καθώς και σε σχέση με τις γωνίες του προσώπου ,χρώμα ανάλογο με το χρώμα των ματιών ,των χειλιών, του δέρματος, των μαλλιών κ.λ.π. Ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο και μοναδικά.

Γιατί κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό και μοναδικό και το χρώμα, όπως και το σχήμα των δοντιών, θα καθοριστεί σε σχέση με το κάθε πρόσωπο.

Έτσι μπορούμε αραιά δόντια να τα ενώσουμε, μικρά να τα μεγαλώσουμε, δίχρωμα να τα επαναφέρουμε στο κανονικό τους χρώμα, να κάνουμε ολόλευκες οδοντοστοιχίες ή απλώς λευκά δόντια ή δόντια στο απολύτως φυσικό χρώμα των υπολοίπων δοντιών, όταν ορισμένα είναι σκούρα ή απονευρωμένα.

Ακόμα και εάν κάποιος έχει στραβά δόντια και για κάποιο λόγο αποφεύγει τα «σιδεράκια» – η κατεξοχήν ενδεικνυόμενη ορθοδοντική θεραπεία για στραβά δόντια τότε ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να διορθώσει την οδοντοστοιχία του και να δείχνει ότι έχει ίσια και ωραία δόντια.

Αυτό είναι λοιπόν το λίφτινγκ δοντιών. Η τέχνη και η δημιουργία μέσα από την οδοντιατρική επιστήμη. Είναι ο συνδυασμός οδοντιατρικής επιστήμης και τέχνης (ταλέντου) του οδοντιάτρου.

Και μπορεί να γίνεται ή παρέμβαση αυτή είτε γιατί ένα στόμα είναι απολύτως υγιές και απλώς ο άνθρωπος έχει την ανάγκη ενός καλύτερου χαμόγελου είτε γιατί υπάρχουν και θεραπευτικά προβλήματα (σφραγίσματα, απώλειες δοντιών, σπασίματα, ουλίτιδα).

Αισθητική δοντιών και θεραπεία

Είναι βέβαιο ότι τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά (σύνθετες ρητίνες και πορσελάνες) επιτρέπουν μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα, εφόσον η οδοντιατρική παρέμβαση είναι τέτοια που εξασφαλίζει το μέγιστο της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης.

Και βέβαια πάντα σε σχέση με τη σωστή συντήρηση του στόματος, που είναι καθημερινό βούρτσισμα, το νήμα και ο εξαμηνιαίος προληπτικός επανέλεγχος. Τότε μπορούμε με βεβαιότητα ότι για πολλά χρόνια δεν θα υπάρχουν θεραπευτικά και αισθητικά προβλήματα.

Ο χρόνος που απαιτείται να ολοκληρωθεί το λίφτινγκ έχει πάντα σχέση με το είδος του οδοντιατρικού υλικού που χρησιμοποιούμε. Το λίφτινγκ δοντιών μπορεί να γίνει με σύνθετες ρητίνες ή πορσελάνες . Το καθένα από τα υλικά αυτά έχει τα πλεονεκτήματά του και τα μειονεκτήματά του.

Όσον αφορά τις σύνθετες όψεις ρητίνης, που είναι οδοντιατρικά υλικά που χρησιμοποιούμε τα τελευταία χρόνια για θεραπευτικούς λόγους στα σφραγίσματα, ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η αποκατάσταση ενός στόματος, που συνήθως αφορά 8-10 δόντια της επάνω γνάθου και 8-10 δόντια της κάτω γνάθου, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα ωραίο λευκό χαμόγελο, είναι δύο δυόμιση ώρες για κάθε γνάθο.

Η επέμβαση αυτή είναι ανώδυνη, γίνεται χωρίς αναισθησία, διότι δεν απαιτείται ιδιαίτερο τρόχισμα στα δόντια – συνήθως καθόλου τρόχισμα.

Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα υλικό το οποίο όταν ο γιατρός γνωρίζει και έχει την επιδεξιότητα εφαρμογής του, εφαρμόζεται σε πλήρη ανατομία στο δόντι και το κάθε δόντι διαμορφώνεται άμεσα στο στόμα από το γιατρό σαν γλυπτό.

Μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής, η οποία είναι σε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο, τα δόντια έχουν απολύτως φυσική εμφάνιση. Και όλο το στόμα ακόμα και στο λευκό φαίνεται απόλυτα φυσικό.

Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του λευκού. Επιλέγεται το καταλληλότερο λευκό σε σχέση με το πρόσωπο ξεχωριστά και με τα χρώματα του κάθε προσώπου.

Ο γνώμονας πάντοτε της επιλογής του χρώματος είναι τα φυσικά χρώματα του προσώπου, καθώς επίσης και εάν η πραγματική επιθυμία ενός ανθρώπου είναι να αποκτήσει ένα λευκό χαμόγελο.

Διαφορετικά μπορεί η επιλογή να είναι σε χρώματα λιγότερο λευκά ή και στο απολύτως φυσικό χρώμα των δοντιών. Ο χρόνος λοιπόν εφαρμογής είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα των σύνθετων ρητινών.

Επίσης το κόστος είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Επειδή δεν παρεμβάλλεται το κόστος του οδοντοτεχνίτη, είναι φτηνότερα σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ότι εάν κάποιος χτυπήσει και σπάσει κάποια όψη ρητίνης, επιδέχεται άμεσα, σε ένα ραντεβού, επιδιόρθωση.

Όψεις ρητίνης Μειονεκτήματα και Πλεονεκτήματα

Το μειονέκτημα των σύνθετων ρητινών είναι σε σχέση με τις χρωστικές που προσροφούν με την πάροδο του χρόνου. Όπως και τα φυσικά μας δόντια, έτσι και οι σύνθετες ρητίνες με τα χρόνια αλλάζουν το χρώμα τους.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του υλικού είναι το ότι εάν ο γιατρός δεν έχει ταλέντο της άμεσης δημιουργίας στο στόμα του ασθενή , καθώς επίσης και της ολοκληρωμένης εφαρμογής του όσον αφορά την πλήρη ανατομία αλλά και τη σωστή επεξεργασία του υλικού, τότε πραγματικά μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία όχι μόνο δεν θα ικανοποιούν αισθητικά, αλλά ούτε και θεραπευτικά.

Πολλές φορές τίθεται ένα εύλογο ερώτημα:

Αυτό το οποίο προσθέτω μπορεί να μου χαλάσει το δόντι ή τα δόντια; Ή ένα άλλο ερώτημα είναι: Εάν χαλάσει κάποιο δόντι κάτω από την εφαρμογή (όψη), πως θα το φτιάξω;

Στο πρώτο ερώτημα, το εάν μπορεί να χαλάσει ένα δόντι, πρέπει να διευκρινίσουμε και να γίνει απολύτως σαφές ότι τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε για το λίφτινγκ δοντιών είναι οδοντιατρικά υλικά, τα οποία χρησιμοποιούμε στην πλειονότητα για θεραπευτικούς λόγους (σφραγίσματα-γέφυρες).

Άρα εάν μπορούσαν να χαλάσουν τα δόντια δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε για θεραπεία.

Στο δεύτερο ερώτημα, εάν μπορεί να χαλάσει και κάτω από την εφαρμογή το δόντι , η απάντηση είναι η εξής. Ότι γίνεται σωστά δεν χαλάει.

Αλλά και οι κίνδυνοι να χαλάσει ένα δόντι είναι οι ίδιοι ακριβώς, είτε γίνει αισθητική παρέμβαση είτε όχι.

Οι σοβαρότεροι λόγοι για να χαλάσουν τα δόντια είναι να παραμελείτε να τα βουρτσίζετε, να μη χρησιμοποιείτε νήμα και να παραλείπετε να κάνετε κάθε έξι μήνες τσεκ απ. Η χρήση της πορσελάνης στο λίφτινγκ δοντιών έχει τα εξής πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονέκτημα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου δεν αλλοιώνεται καθόλου το χρώμα.

Στα μειονεκτήματα εντάσσονται: Το ακριβότερο κόστος για τον ασθενή, μιας και οπωσδήποτε παρεμβαίνει τεχνίτης, γίνεται αφαίρεση (τρόχισμα) συγκεκριμένης ποσότητας οδοντικής ουσίας, τόσης ώστε να μπορέσει να παρασκευάσει ο οδοντεχνίτης ένα συγκεκριμένο πάχος πορσελάνης.

Ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, περίπου τρία-τέσσερα ραντεβού, μιας και ακολουθεί λόγω της παρέμβασης του οδοντοτεχνίτη, η κλασσική οδοντιατρική διαδικασία: τρόχισμα- μέτρα-πρόβες και τελική εφαρμογή.

Συνολικός χρόνος εφαρμογής περίπου δέκα μέρες. Άλλο μειονέκτημα :Σε περίπτωση που σπάσει η πορσελάνη απαιτείται πάλι ο ίδιος χρόνος όπως στην αρχική διαδικασία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προστεθεί πορσελάνη σε ένα ραντεβού.

Λεύκανση δοντιών με Laser

Αν τα δόντια σας δεν είναι πια τόσο λευκά ή θα θέλατε να γίνουν ακόμη λευκότερα από το χρώμα που έχουν καθορίσει τα γονίδιά σας, η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική έχει στη διάθεσή σας αρκετές λύσεις.

Μία από τις πιο διαδομένες μεθόδους, η γνωστή λεύκανση, δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε δόντια που έχουν επιχρωματιστεί είτε με την πάροδο των χρόνων από τις χρωστικές των τροφών και των ροφημάτων, είτε από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως τα αντιβιοτικά με τετρακυκλίνη.

Μπορεί να γίνει πλέον με laser σε 20 λεπτά στο ιατρείο και να αποκτήσει κανείς λευκότερα δόντια 5-7 τόνους σε σχέση με τα αρχικά. ενώ η διάρκεια στο αποτέλεσμα μπορεί να φθάσει και τα δύο χρόνια παρατηρεί η χειρουργός οδοντίατρος και ειδική σε θέματα αισθητικής οδοντιατρικής, κα Δέσποινα Κωστομοίρη.

Δύο νάρθηκες οι οποίοι γίνονται κατά παραγγελία στα μέτρα του ενδιαφερόμενου από τον οδοντίατρο και φοριούνται με οδηγίες του οδοντιάτρου και με τη χρήση ενός λευκαντικού τζελ.

Στη περίπτωση που παρά τη λεύκανση το φυσικό χρώμα των δοντιών δεν είναι ικανοποιητικά λευκό, η επισμάλτωσή τους με ειδικές ρητίνες που επικαλύπτουν τα δόντια μπορεί να προσφέρει το επιθυμητό λευκό χρώμα, μέσα σε 2 ώρες με μόνιμο αποτέλεσμα, ενώ κάτι ανάλογο με μεγαλύτερο όμως κόστος και μεγαλύτερο χρόνο εφαρμογής λόγω της μεσολάβησης του ειδικού τεχνίτη- μπορεί να επιτευχθεί και με τις όψεις πορσελάνης.

«Σε συνεργασία με ειδική ομάδα ιατρών οι οποίοι συνεργάζονται στον ίδιο χώρο, το αποτέλεσμα των αισθητικών παρεμβάσεων μπορεί να είναι απόλυτα εξασαφλισμένο και να συνοδεύεται από εγγύηση διάρκειας 10 ετών» συμπληρώνει η κα Κωστομοίρη.

Πρόσθετες οδοντιατρικές θεραπείες

Στην σύγχρονη οδοντιατρική τα σφραγίσματα θεραπεύονται με λευκά οδοντιατρικά υλικά (ρητίνες- πορσελάνες) έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι άρτιο θεραπευτικά και αισθητικά χωρίς να φαίνεται η παρέμβαση του οδοντιάτρου. Όταν έχουν γίνει εξαγωγές δοντιών οι επιλογές είναι δύο:

  1. Γέφυρες πορσελάνης για να αποκατασταθεί το δόντι που λείπει τροχίζοντας ένα δόντι πριν και ένα μετά
  2. Εμφυτεύματα

Σχολιάστε

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x