Η σωστή διατροφή είναι προϋπόθεση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού και της καλύτερης εμφάνισής του, όπως είναι προϋπόθεση και για ένα ωραίο χαμόγελο.
Η ανάγκη για τροφή αρχίζει αμέσως με την γέννηση του ανθρώπου με το μητρικό γάλα. Πριν την γέννηση διατρέφεται το έμβρυο μέσω του πλακούντα της μητέρας.
Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερης αξίας και σημασίας η διατροφή της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και κατά την διάρκεια του θηλασμού.
Σωστή διατροφή πριν και μετά την εγκυμοσύνη
Πριν την εγκυμοσύνη, έχει σημασία το σωστό βάρος, το οποίο εξασφαλίζεται με τις σωστές ποσότητες και ταυτόχρονα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και της ανάπτυξης του παιδιού, η συνεργασία διατροφολόγου, παιδιάτρου, γυναικολόγου και οδοντίατρου στο θέμα της διατροφής είναι απαραίτητη.
Κακή διατροφή αιτιολογεί πολλές φορές τερηδόνες, ουλίτιδες, κηλίδες στα δόντια, σκουρόχρωμα δόντια, ελλιπή ανάπτυξη γνάθων και δοντιών, δυσπλασίες.
Τα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη και να χορηγούνται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σε έκτακτες περιπτώσεις.
Ιδιαίτερα οι τετρακυκλίνες πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δυσχρωμίας των δοντιών του παιδιού που θα γεννηθεί.
Κακές διατροφικές συνήθειες
Διατροφικές συνήθειες με τσάι, καφέ, κάπνισμα επίσης επηρεάζουν αρνητικά το χαμόγελο. Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργούν χρωστικές στα δόντια και επιπλέον αλλάζουν αισθητά τα λευκά δόντια, σε σκουρόχρωμα.
Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταμίνης C και B, υπερβολικό κάπνισμα, μπορεί να αιτιολογείται για έντονες φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδες), κακοσμία και φλεγμονώδεις καταστάσεις στην στοματική κοιλότητα.
Τροφές πλούσιες σε σάκχαρο αποτελούν σίγουρα αιτιολογικό παράγοντα για τερηδόνες. Η δημιουργία σφραγισμάτων σ’ ένα στόμα είναι σίγουρα αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής, αλλά ταυτόχρονα και κακής διατροφής.
Δόντια με πολλά σφραγίσματα και μάλιστα στην πρόσθια περιοχή του χαμόγελου σίγουρα δεν είναι μια εικόνα που αναδεικνύει το χαμόγελο.
Επιπλέον οι χρωστικές, οι οποίες επιβαρύνουν την λευκότητα και την εμφάνιση των δοντιών εναποτίθενται στα ήδη επιβαρημένα από τερηδόνες δόντια.
Όλα αυτά τα προβλήματα για τα οποία ευθύνεται και η κακή διατροφή, μπορεί η σωστή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή, να καθορίζεται από τον οδοντίατρο σε συνεργασία με τον διατροφολόγο και παθολόγο, ώστε να δώσει άριστα αποτελέσματα στην επιτυχία του χαμόγελου.
Επιπλέον, για την δημιουργία ενός καλύτερου και λαμπερότερου χαμόγελου, ο οδοντίατρος να παρέμβει με αισθητικά οδοντιατρικά υλικά και να θεραπεύσει χαλασμένα δόντια, να φωτίσει επί το λευκότερο το χρώμα των δοντιών, και με τις σωστές οδηγίες και οδοντιατρικές του πράξεις να συντηρήσει επί πολλά έτη το αποτέλεσμα χαμόγελου της υγείας και επιτυχίας.