Σας λείπουν δόντια; Τί πρέπει να γνωρίζετε για την αποκατάστασή τους

1. Πότε κινδυνεύω να χάσω τα δόντια μου;

Όταν έχω πολλά χρόνια να επισκεφθώ τον οδοντίατρο.

2. Από τι μπορεί να χάσω δόντια ;

α) Όταν έχει υπάρξει περιοδοντικό πρόβλημα, δηλαδή η ουλίτιδα δεν
θεραπεύτηκε με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε περιοδοντικό νόσημα.
β) Όταν υπάρχουν δόντια με βαθιές τερηδόνες που εκτείνονται μέχρι
Τη ρίζα του δοντιού
γ) Από φόβο για τον οδοντίατρο.

3. Πως μπορώ να διατηρήσω την υγεία των δοντιών μου έτσι ώστε να μην χάσω δόντια ;

Με το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα καθώς επίσης και με το εξαμηνιαίο check up στον οδοντίατρο.

4. Πως μπορώ να αντικαταστήσω τα δόντια που λείπουν;

Oι σύγχρονες μέθοδοι θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης δίνουν την δυνατότητα σε εξειδικευμένους οδοντιάτρους όπως προσθετολόγους, περιοδοντολόγους, γναθοχειρουργούς αισθητικούς οδοντίατρους να επιλέγουν το καταλληλότερο σχεδιασμό προσθετικής και αισθητικής οδοντιατρικής αποκατάστασης.

5. Πως μπορώ οδοντιατρικά να αποκαταστήσω τα δόντια που έχω χάσει;

Α) με εμφυτεύματα
Β) με γέφυρες
Γ) με γέφυρες τύπου Maryland
Δ) μηχανήματα (κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις)
Ε) Οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων
ΣΤ) οδοντοστοιχίες απλές

6. Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυνται τα εμφυτεύματα;

Α) αντικατάσταση δοντιού που λείπει
Β) αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν
Γ) ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου για αποφυγή οδοντοστοιχίας

Αντένδειξη το μη ελεγχόμενο περιοδοντικό νόσημα και ο μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και οι καπνιστές βαρέως τύπου.

7. Πότε προτείνονται οι γέφυρες;

Ενδείκνυται σαν προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας όταν τα δόντια στηρίγματα είναι απονευρωμένα ή ακόμη και όταν το οστούν δεν είναι επαρκές για το εμφύτευμα και τα δόντια στηρίγματα έχουν ήδη προσθετικές αποκαταστάσεις. Οι γέφυρες από ειδικά κράματα μετάλλου με επικάλυψη πορσελάνης είναι η πλέον ενδεδειγμένη προσθετική και αισθητική αποκατάσταση όπως και οι ολοκεραμικές γέφυρες, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 3 στεφάνες και η σύγκλειση το επιτρέπει.

8. Πότε χρησιμοποιούνται και τι είναι οι γέφυρες τύπου Maryland;

Οι γέφυρες τύπου Maryland είναι γέφυρες τριάρες, οι οποίες εφαρμόζονται χωρίς να τροχίζονται τα δόντια στηρίγματα όπως τροχίζονται όταν είναι να μπουν στεφάνες.
Η γέφυρα αυτή στηρίζει το δόντι, το οποίο λείπει στην μια όψη του δοντιού (εσωτερική) από τα παράπλευρα δόντια. Εφαρμόζεται όταν η σύγκλειση το επιτρέπει κυρίως στα πρόσθια δόντια άνω και κάτω γνάθου.

9. Πότε τα δόντια που λείπουν αντικαθίστανται προσθετικά από μηχάνημα;

Όταν κυρίως λείπουν τα πίσω δόντια (δόντια μάσησης, κυρίως γομφίοι) και δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οστούν για να στηρίξει εμφυτεύματα. Ο δε ασθενής δεν αποδέχεται την πιθανή λύση δημιουργίας οστούν με μόσχευμα. Τότε αναγκαστικά η οδοντιατρική αποκατάσταση είναι με μηχάνημα κινητό. Το μηχάνημα μπορεί να είναι με άγκιστρα που φαίνονται αισθητικά ή με συνδέσμους ακριβείας, έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει η αποκατάσταση.

10. Πότε χρησιμοποιούνται οι οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων και πότε οι απλές;

Όταν και μόνον δεν υπάρχει η δυνατότητα ολικής αποκατάστασης της γνάθου με μεγαλύτερο αριθμό εμφυτευμάτων, τα οποία μπορούν να δεχθούν ακίνητη προσθετική αποκατάσταση. Οι οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων είναι μια άριστη προσθετική λύση, η οποία ακινητοποιεί την οδοντοστοιχία και προσφέρει καλύτερες δυνατότητες τόσο μάσησης όσο και αισθητικής αποκατάστασης.
Οι απλές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν έχει αποκλεισθεί η οποιαδήποτε αποκατάσταση με εμφυτεύματα. Σήμερα έχει σχεδόν αποκλεισθεί η προοπτική ένας άνθρωπος να έχει προσθετικές αποκαταστάσεις με απλές οδοντοστοιχίες. Διότι οι σύγχρονες μέθοδοι γναθοχειρουργικές με οστικά μοσχεύματα δίνουν την δυνατότητα εμφυτευμάτων ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει αρχικώς αρκετό οστούν. Εκτός εξαιρέσεων ασθενών με γενικότερα νοσήματα, το σημαντικό είναι ότι σε όλες τις προσθετικές αποκαταστάσεις τα άριστα υλικά σε συνδυασμό με την γνώση της αισθητικής ταυτόχρονα αποκατάστασης δίνουν αποτελέσματα τέτοια που να μην φαίνεται ότι έχει γίνει παρέμβαση.

Ευελπιστούμε στο μέλλον η γενετική να δώσει λύσεις με την δημιουργία τράπεζας δοντιών του κάθε ασθενούς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσθεση απολεσθέντων δοντιών από τα ίδια δημιουργημένα δόντια του ασθενή.

Δέσποινα Κωστομοίρη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, Διευθύντρια της AthensLifeSmile.