Έχετε απώλεια δοντιών; Τi πρέπει να γνωρίζετε για την αποκατάστασή τους

Αν υποφέρετε από απώλεια δοντιών ή απλά θέλετε να την προλάβετε, υπάρχουν λύσεις και στις δυο περιπτώσεις.

Οι παρακάτω ερωτήσεις και απαντήσεις θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση για την υγεία και εμφάνιση του στόματος σας.

1. Πότε κινδυνεύω με απώλεια δοντιών;

Η απώλεια δοντιών είναι πιθανότερη, όταν έχω πολλά χρόνια να επισκεφθώ τον οδοντίατρο.

2. Γιατί πέφτουν τα δόντια;

  • Όταν έχει υπάρξει περιοδοντικό πρόβλημα, δηλαδή η ουλίτιδα δεν θεραπεύτηκε με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε περιοδοντικό νόσημα.
  • Όταν υπάρχουν δόντια με βαθιές τερηδόνες που εκτείνονται μέχρι τη ρίζα του δοντιού
  • Από φόβο για τον οδοντίατρο.

3. Τi να κάνω για να μη χάσω τα δόντια μου;

Η καλύτερη πρόληψη για την απώλεια των δοντιών, είναι το καθημερινό βούρτσισμα και νήμα καθώς επίσης και με το εξαμηνιαίο check up στον οδοντίατρο.

4. Πώς γίνεται η αποκατάσταση δοντιών που λείπουν;

Oι σύγχρονες μέθοδοι θεραπευτικής και αισθητικής οδοντιατρικής αποκατάστασης δίνουν την δυνατότητα σε εξειδικευμένους οδοντιάτρους όπως προσθετολόγους, περιοδοντολόγους, γναθοχειρουργούς και αισθητικούς οδοντίατρους να επιλέγουν το καταλληλότερο σχεδιασμό προσθετικής και αισθητικής οδοντιατρικής αποκατάστασης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.

5. Λύσεις αποκατάστασης στην απώλεια δοντιών:

Α) με εμφυτεύματα
Β) με γέφυρες
Γ) με γέφυρες τύπου Maryland
Δ) μηχανήματα (κινητές προσθετικές αποκαταστάσεις)
Ε) οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων
ΣΤ) οδοντοστοιχίες απλές

6. Πότε να προτιμήσω εμφυτεύματα δοντιών;

Α) αντικατάσταση δοντιού που λείπει
Β) αντικατάσταση πολλών δοντιών που λείπουν
Γ) ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου για αποφυγή οδοντοστοιχίας

Τα εμφυτεύματα δοντιών, αντενδείκνυνται στο μη ελεγχόμενο περιοδοντικό νόσημα, στον μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και στους καπνιστές βαρέως τύπου.

7. Πότε προτείνονται οι γέφυρες δοντιών;

Ενδείκνυται σαν προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας όταν τα δόντια στηρίγματα είναι απονευρωμένα ή ακόμη και όταν το οστούν δεν είναι επαρκές για το εμφύτευμα και τα δόντια στηρίγματα έχουν ήδη προσθετικές αποκαταστάσεις.

Οι γέφυρες από ειδικά κράματα μετάλλου με επικάλυψη πορσελάνης είναι η πλέον ενδεδειγμένη προσθετική και αισθητική αποκατάσταση δοντιών όπως και οι ολοκεραμικές γέφυρες, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 3 στεφάνες και η σύγκλειση το επιτρέπει.

8. Πότε χρησιμοποιούνται και τι είναι οι γέφυρες τύπου Maryland;

Οι γέφυρες τύπου Maryland είναι γέφυρες τριάρες, οι οποίες εφαρμόζονται χωρίς να τροχίζονται τα δόντια στηρίγματα όπως τροχίζονται όταν είναι να μπουν στεφάνες.

Η γέφυρα αυτή στηρίζει το δόντι, το οποίο λείπει στην μια όψη του δοντιού (εσωτερική) από τα παράπλευρα δόντια. Εφαρμόζεται όταν η σύγκλειση το επιτρέπει κυρίως στα πρόσθια δόντια άνω και κάτω γνάθου.

9. Πότε τα δόντια που λείπουν αντικαθίστανται προσθετικά από μηχάνημα;

Όταν κυρίως λείπουν τα πίσω δόντια (δόντια μάσησης, κυρίως γομφίοι) και δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα οστούν για να στηρίξει εμφυτεύματα.

Ο δε ασθενής, δεν αποδέχεται την πιθανή λύση δημιουργίας οστούν με μόσχευμα. Τότε αναγκαστικά η οδοντιατρική αποκατάσταση είναι με μηχάνημα κινητό.

Το μηχάνημα μπορεί να είναι με άγκιστρα που φαίνονται αισθητικά ή με συνδέσμους ακριβείας, έτσι ώστε να μην ξεχωρίζει η αποκατάσταση.

10. Πότε χρησιμοποιούνται οι οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων και πότε οι απλές;

Όταν και μόνον δεν υπάρχει η δυνατότητα ολικής αποκατάστασης της γνάθου με μεγαλύτερο αριθμό εμφυτευμάτων, τα οποία μπορούν να δεχθούν ακίνητη προσθετική αποκατάσταση.

Οι οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων είναι μια άριστη προσθετική λύση, η οποία ακινητοποιεί την οδοντοστοιχία και προσφέρει καλύτερες δυνατότητες τόσο μάσησης όσο και αισθητικής αποκατάστασης.

Οι απλές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται όταν έχει αποκλεισθεί η οποιαδήποτε αποκατάσταση με εμφυτεύματα.

Σήμερα έχει σχεδόν αποκλεισθεί η προοπτική ένας άνθρωπος να έχει προσθετικές αποκαταστάσεις με απλές οδοντοστοιχίες, διότι οι σύγχρονες γναθοχειρουργικές μέθοδοι με οστικά μοσχεύματα, δίνουν την δυνατότητα εμφυτευμάτων ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει αρχικώς αρκετό οστούν.

Εκτός εξαιρέσεων ασθενών με γενικότερα νοσήματα, το σημαντικό είναι ότι σε όλες τις προσθετικές αποκαταστάσεις τα άριστα υλικά σε συνδυασμό με την γνώση της αισθητικής ταυτόχρονα αποκατάστασης δίνουν αποτελέσματα τέτοια που να μην φαίνεται ότι έχει γίνει παρέμβαση.

Ευελπιστούμε στο μέλλον η γενετική να δώσει λύσεις με την δημιουργία τράπεζας δοντιών του κάθε ασθενούς, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσθεση απολεσθέντων δοντιών από τα ίδια δημιουργημένα δόντια του ασθενή.

Σχολιάστε

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x