Πώς να αποκτήσετε πιο λευκό χαμόγελο ανά ηλικία

Μακάρι να είχαμε το πιο λευκό μας χαμόγελο σε κάθε ηλικία της ζωής μας. Καλώς ή κακώς τα δόντια φθείρονται με την πάροδο του χρόνου όπως και ο υπόλοιπος οργανισμός μας.

Η διατήρηση τους εξαρτάται από το πόσο τα προσέχουμε, από τις διατροφικές μας συνήθειες και από κληρονομικούς παράγοντες.

Ας δούμε τι συμβαίνει στα δόντια μας σε κάθε δεκαετία της ζωής μας και πώς μπορούμε να τα τα διατηρήσουμε λευκά.

Πιο λευκό χαμόγελο στα 20

Τι συμβαίνει: Οι τροφές, τα αναψυκτικά και τα ποτά με έντονες χρωστικές όπως και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα στα δόντια σας. (θα το παρατηρήσετε μετά από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή ένα καφέ espresso).

Και, αν θεωρείτε το νήμα πολυτέλεια, σκεφτείτε ότι η πλάκα που δημιουργείται όχι μόνο υπονομεύει την στοματική υγεία αλλά συνηγορεί στο να αλλοιώνει το χρώμα των δοντιών.

Αντιμετώπιση πλάκας δοντιών

Για να κρατήσετε την πλάκα υπό έλεγχο εξηγεί η κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική προτείνει να επισκέπτεστε ανελλιπώς κάθε 6 μήνες τον οδοντίατρο, να κάνετε νήμα και βούρτσισμα καθημερινά (εξυπηρετεί καλύτερα μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα) .

Στον 6 μηνιαίο επανέλεγχο αφαιρείται όχι μόνο η πλάκα αλλά και οι επίκτητες χρωστικές που έχουν δημιουργηθεί.

Ταυτόχρονα εξηγεί η ειδικός για να συντηρηθεί αυτό το αποτέλεσμα στα φυσικά μας δόντια, βοηθητικά είναι οι λευκαντικές οδοντόπαστες που περιέχουν baking soda και peroxide ( υπεροξείδιο του υδρογόνου).

Πιο λευκό χαμόγελο στα 30

Τι συμβαίνει: Οι επιφανειακές αυτές χρωστικές όταν παραμένουν στα δόντια εξηγεί η Δέσποινα Κωστομοίρη, δημιουργούν μόνιμη χρώση με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αλλοιώνουν μόνιμα το χρώμα των δοντιών.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταγμάτων της αδαμαντίνης των δοντιών που συμβαίνει στα δόντια όταν τα χρησιμοποιούμε σαν κοπτικά εργαλεία (π.χ. κόψιμο κλωστής ή το κέλυφος ξηρών καρπών), ή ακόμη όταν τρίζουμε τα δόντια μας.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι χρωστικές εισχωρούν ευκολότερα στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Απομάκρυνση χρωστικών από τα δόντια

Για να βγουν οι χρωστικές από την επιφάνεια των δοντιών στον 6 μηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό γίνεται επιπλέον αφαίρεση και γυάλισμα χρωστικών.

Εάν παρόλα αυτά οι χρωστικές δεν είναι μόνο στην επιφάνεια των δοντιών αλλά έχει γίνει και χρώση στο εσωτερικό των δοντιών, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει και ένα kit για λεύκανση δοντιών μαζί με τις λευκαντικές οδοντόπαστες .

Προσοχή! Αυτά τα kit λεύκανσης δίνονται πάντα υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του οδοντίατρου. «Αν τα χρησιμοποιείτε με δική σας πρωτοβουλία ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο χαμόγελό σας».

Πιο λευκό χαμόγελο στα 40+

Τι συμβαίνει: Οι φθορές που συσσωρεύονται όταν δεν υπάρχει από νωρίς πρόληψη προκαλούν ευαισθησία στα δόντια και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη χρώση στο εσωτερικό των δοντιών.

Η μακροχρόνια ανεξέλεγκτη χρήση λευκαντικών χωρίς την επίβλεψη του οδοντίατρου, το όξινο ph του σάλιου κάνουν τα δόντια πορώδη, απορροφούν τις χρωστικές πιο εύκολα και σκουραίνουν πιο γρήγορα.

Επίσης το γεγονός της ξηροστομίας που μπορεί να δημιουργούν κάποια φάρμακα κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα όχι μόνον στον τερηδονισμό τους αλλά και στη χρώση τους λόγω έλλειψης σάλιου.

Αντιμετώπιση Ξηροστομίας

Υπάρχουν ειδικά απευαισθητοποιητικά σκευάσματα τα οποία προτείνει ο οδοντίατρος εξηγεί η κα Κωστομοίρη ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προταθεί μια λευκαντική οδοντόπαστα για ευαίσθητα δόντια.

Για να καταπολεμήσετε την ξηροστομία εκτός των ειδικών σκευασμάτων, απαραιτήτως πρέπει να πίνετε πολύ νερό προτείνει η ειδικός. Ακόμη μπορείτε να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου μασώντας μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη και να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι τροφές πλούσιες σε νερό.

Συμβουλές Λεύκανσης Δοντιών

Λεύκανση από τον ειδικό

Ο οδοντίατρός σας θα κατασκευάσει εκμαγεία σύμφωνα με τα δόντια σας, θα φτιάξει ειδικούς νάρθηκες ( μασελάκια) θα σας δώσει οδηγίες πως θα βάζετε το λευκαντικό και θα σας συμβουλέυσει να το φοράτε κάποιες μέρες και για συγκεκριμένη ώρα.

Για ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα δοκιμάστε τη λεύκανση δοντιών με laser που γίνεται ανώδυνα και σε χρόνο μηδέν.

Αποφύγετε τα μεταλλικά σφραγίσματα

Τα βαθιά μεταλλικά σφραγίσματα κάνουν τα δόντια να δείχνουν γκρίζα. Αναβαθμίστε το χαμόγελό σας αντικαθιστώντας τα με λευκά σφραγίσματα.

Διορθώστε τις φθορές των δοντιών

Όταν υπάρχουν κατάγματα σπασίματα αποτριβές στα δόντια εμφανίζονται και περισσότερες δισχρωμίες.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να κάνει ομοιόμορφη την επιφάνεια ή να διορθώσει σπασμένα δόντια με την μέθοδο του bonding.

Αλλάξτε…πρόσοψη

Κάποιοι λεκέδες (συνήθως αυτοί που δημιουργούνται από φάρμακα) δεν μπορούν να εξαφανιστούν με την μέθοδο της λεύκανσης όπως επίσης και το χρώμα των δοντιών όταν κληρονομικά είναι σκούρο.

Η λύση: Lifting δοντιών με όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δοντιού για ένα μόνιμο αποτέλεσμα – αγαπημένη επιλογή του Χόλιγουντ!

Σχολιάστε

Δωρεάν Rapid Test

Στην ATHENSLIFESMILE διενεργούνται Rapid Tests.

Για τους ασθενείς μας, είναι ΔΩΡΕΑΝ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Trulli

x