Βρουξισμός – Βρυγμός – Τρίξιμο Δοντιών

1. Τι είναι βρουξισμός;

Βρουξισμός είναι το σφίξιμο των δοντιών που συνήθως συνοδεύεται και από τρίξιμο.

2. Σε ποιους εμφανίζεται;

Εμφανίζεται σαν σύμπτωμα και στα παιδιά και στους ενήλικες..

3. Πότε συμβαίνει;

Συμβαίνει συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας.

4. Πως μπορώ να το καταλάβω;

Ο σύντροφός σας κατά την διάρκεια της νύχτας μπορεί να σας πει εάν τρίζετε τα δόντια σας. Συνήθως είναι κάτι ενοχλητικό όπως το ροχαλητό.

5. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια μου;

Όταν είναι συχνό μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών καθώς και κατάγματα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε ευαισθησία των δοντιών.

6. Σε άλλα σημεία στο κεφάλι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ο βρουξισμός;

Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα φλεγμονής στην κροταφογναθική άρθρωση. Ταυτόχρονα μπορεί τα συμπτώματα το πρωί να είναι πονοκέφαλος καθώς και έντονη πίεση και πόνος στους μασητήρες.

7. Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τον βρουξισμό;

Συνήθως είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Το έντονο άγχος και στρες, η καταπίεση καθώς και ο θυμός είναι βέβαιο σαν αιτιολογία για την έναρξη του βρουξισμού.
Σήμερα ακόμη και αιτιολογικοί παράγοντες όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη που αυξάνουν το στρες στον άνθρωπο και την αδρεναλίνη του συνηγορούν στον βρουξισμό.

8. Θα υπάρχουν συνέπειες για τα δόντια μου εάν δεν σταματήσω τον βρουξισμό;

Εάν το φαινόμενο αυτό είναι σε μεγάλη συχνότητα και ένταση, πρέπει να υπάρξει οδοντιατρική αντιμετώπιση. Γιατί μακροπρόθεσμα η αδαμαντίνη του δοντιού θα δημιουργηθούν κατάγματα με συνέπεια να θρυμματισθεί. Έχουμε δει στην οδοντιατρική ανθρώπους οι οποίοι επί αρκετά χρόνια ήταν συστηματικοί βρουξιστές με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντική ποσότητα δοντιού με ταυτόχρονες ευαισθησίες στα δόντια και πονοκεφάλους. Ταυτόχρονα η γνάθος έχει την τάση να προσαρμοσθεί και συγκλείνει η μια με την άλλη στα νέα σημεία επαφής των δοντιών με αποτέλεσμα να μειώνεται και η γωνία της κροταφογναθικής άρθρωσης. Γι’ αυτό πολλές φορές παρατηρούμε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν μακροχρόνια να ανοίξουν καλά το στόμα τους.

9. Υπάρχει θεραπεία στον βρουξισμό;

H σωστή διάγνωση και θεραπεία θα δοθεί , μετά από ένα πλήρες οδοντιατρικό ιστορικό με τις ανάλογες ακτινογραφίες που θα χρειαστούν και εξετάσεις, από τον γναθοχειρουργό και τον προσθετολόγο . Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δίνεται ένας νάρθηκας ( ειδικό μασελάκι ) σε πλήρη αποτύπωση και εφαρμογή με ακρίβεια στο στόμα. Ταυτόχρονα μπορεί να δοθούν ειδικές ασκήσεις διάνοιξης του στόματος καθώς και αντιμετώπισης του άγχους με φάρμακα και πιθανή φυσικοθεραπεία.

10. Ο βρουξισμός θεραπεύεται πλήρως;

Θα λέγαμε πως ναι. Με την συνεχή παρακολούθηση του ασθενούς από τους ειδικούς. Προηγουμένως βέβαια έχουμε αποκαταστήσει τα δόντια από τις πιθανές φθορές τους, έχουμε δώσει θεραπεία στα θέματα ευαισθησίας των δοντιών από κατάγματα και ταυτόχρονα έχουμε αποτυπώσει την νέα σωστή σύγκλειση του στόματος και έχουμε κατασκευάσει συγκλεισιακό νάρθηκα τον οποίο φοράει ο ασθενής κατά την διάρκεια της νύχτας.

Δέσποινα Κωστομοίρη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, Διευθύντρια της AthensLifeSmile.