Πώς να αποκτήσετε πιο λευκό χαμόγελο

Στα 20
Τι συμβαίνει: Οι τροφές, τα αναψυκτικά και τα ποτά με έντονες χρωστικές όπως και το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσουν κιτρίνισμα στα δόντια σας. (θα το παρατηρήσετε μετά από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή ένα καφέ espresso).
Και, αν θεωρείτε το νήμα πολυτέλεια, σκεφτείτε ότι η πλάκα που δημιουργείται όχι μόνο υπονομεύει την στοματική υγεία αλλά συνηγορεί στο να αλλοιώνει το χρώμα των δοντιών.

Η θεραπεία:
Για να κρατήσετε την πλάκα υπό έλεγχο εξηγεί η κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος ειδικευμένη στην Αισθητική Οδοντιατρική προτείνει να επισκέπτεστε ανελλιπώς κάθε 6 μήνες τον οδοντίατρο, να κάνετε νήμα και βούρτσισμα καθημερινά (εξυπηρετεί καλύτερα μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα) .
Στον 6 μηνιαίο επανέλεγχο αφαιρείται όχι μόνο η πλάκα αλλά και οι επίκτητες χρωστικές που έχουν δημιουργηθεί. Ταυτόχρονα εξηγεί η ειδικός για να συντηρηθεί αυτό το αποτέλεσμα στα φυσικά μας δόντια, βοηθητικά είναι οι λευκαντικές οδοντόπαστες που περιέχουν baking soda και peroxide ( υπεροξείδιο του υδρογόνου).

Στα 30
Τι συμβαίνει: Οι επιφανειακές αυτές χρωστικές όταν παραμένουν στα δόντια εξηγεί η Δέσποινα Κωστομοίρη, δημιουργούν μόνιμη χρώση με αποτέλεσμα ουσιαστικά να αλλοιώνουν μόνιμα το χρώμα των δοντιών. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταγμάτων της αδαμαντίνης των δοντιών που συμβαίνει στα δόντια όταν τα χρησιμοποιούμε σαν κοπτικά εργαλεία ( π.χ. κόψιμο κλωστής ή το κέλυφος ξηρών καρπών), ή ακόμη όταν τρίζουμε τα δόντια μας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι χρωστικές εισχωρούν ευκολότερα στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Η θεραπεία: Για να βγουν οι χρωστικές απ’ την επιφάνεια των δοντιών στον 6 μηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό γίνεται επιπλέον αφαίρεση και γυάλισμα χρωστικών. Εάν παρόλα αυτά οι χρωστικές δεν είναι μόνο στην επιφάνεια των δοντιών αλλά έχει γίνει και χρώση στο εσωτερικό των δοντιών ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει και ένα kit λεύκανσης μαζί με τις λευκαντικές οδοντόπαστες .
Προσοχή! Αυτά τα kit λεύκανσης δίνονται πάντα υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του οδοντίατρου. «Αν τα χρησιμοποιείτε με δική σας πρωτοβουλία ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσετε ζημιά στο χαμόγελό σας», συμβουλεύει η κα Δέσποινα Κωστομοίρη.

Στα 40+
Τι συμβαίνει: Οι φθορές που συσσωρεύονται όταν δεν υπάρχει από νωρίς πρόληψη προκαλούν ευαισθησία στα δόντια και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη χρώση στο εσωτερικό των δοντιών.
Η μακροχρόνια ανεξέλεγκτη χρήση λευκαντικών χωρίς την επίβλεψη του οδοντίατρου, το όξινο ph του σάλιου κάνουν τα δόντια πορώδη, απορροφούν τις χρωστικές πιο εύκολα και σκουραίνουν πιο γρήγορα εξηγεί η Δέσποινα Κωστομοίρη. Επίσης το γεγονός της ξηροστομίας που μπορεί να δημιουργούν κάποια φάρμακα κάνει τα δόντια πιο ευαίσθητα όχι μόνον στον τερηδονισμό τους αλλά και στη χρώση τους λόγω έλλειψης σάλιου.

Η θεραπεία: Υπάρχουν ειδικά απευαισθητοποιητικά σκευάσματα τα οποία προτείνει ο οδοντίατρος εξηγεί η κα Κωστομοίρη ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προταθεί μια λευκαντική οδοντόπαστα για ευαίσθητα δόντια. Για να καταπολεμήσετε την ξηροστομία εκτός των ειδικών σκευασμάτων, απαραιτήτως πρέπει να πίνετε πολύ νερό προτείνει η ειδικός. Ακόμη μπορείτε να διεγείρετε την παραγωγή σάλιου μασώντας μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη και να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι τροφές πλούσιες σε νερό.

Χείρα βοηθείας

Λεύκανση από τον ειδικό
Ο οδοντίατρός σας θα κατασκευάσει εκμαγεία σύμφωνα με τα δόντια σας, θα φτιάξει ειδικούς νάρθηκες ( μασελάκια) θα σας δώσει οδηγίες πως θα βάζετε το λευκαντικό και θα σας συμβουλέυσει να το φοράτε κάποιες μέρες και για συγκεκριμένη ώρα.
Για ένα πιο γρήγορο αποτέλεσμα δοκιμάστε τη λεύκανση με laser που γίνεται ανώδυνα και σε χρόνο μηδέν.

Αποφύγετε τα μεταλλικά σφραγίσματα
Τα βαθιά μεταλλικά σφραγίσματα κάνουν τα δόντια να δείχνουν γκρίζα. Αναβαθμίστε το χαμόγελό σας αντικαθιστώντας τα με λευκά σφραγίσματα.

Διορθώστε τις φθορές των δοντιών
Όταν υπάρχουν κατάγματα σπασίματα αποτριβές στα δόντια εμφανίζονται και περισσότερες δισχρωμίες.
Ο οδοντίατρός σας μπορεί να κάνει ομοιόμορφη την επιφάνεια ή να διορθώσει σπασμένα δόντια με την μέθοδο του bonding.

Αλλάξτε…πρόσοψη
Κάποιοι λεκέδες (συνήθως αυτοί που δημιουργούνται από φάρμακα) δεν μπορούν να εξαφανιστούν με την μέθοδο της λεύκανσης όπως επίσης και το χρώμα των δοντιών όταν κληρονομικά είναι σκούρο. Η λύση: Lifting με όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του δοντιού για ένα μόνιμο αποτέλεσμα – αγαπημένη επιλογή του Χόλιγουντ!

Δέσποινα Κωστομοίρη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, Διευθύντρια της AthensLifeSmile.