Ορθοδοντική και Παιδοδοντία

TI EINAI ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ

Η Ορθοδοντική είναι ειδικότητα της Οδοντιατρικής η οποία ασχολείται με την διάγνωση πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών των γνάθων. Σκοπός της θεραπείας είναι η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος, η επίτευξη ισορροπίας και αρμονίας μεταξύ δοντιών και προσώπου για ένα υγιές χαμόγελο και η βελτίωση της αισθητικής του προσώπου. Ο Ορθοδοντικός είναι ειδικευμένος οδοντίατρος ο οποίος έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρία χρόνια μεταπτυχιακών σπουδών σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά προγράμματα ορθοδοντικής και ασχολείται αποκλειστικά με την θεραπεία ορθοδοντικών προβλημάτων.

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΊΑ

Ο τύπος και η σοβαρότητα του ορθοδοντικού προβλήματος καθορίζουν τον κατάλληλο χρόνο για την έναρξη της θεραπείας. Γενικά συνιστάται η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να πραγματοποιείται σε ηλικία 6-7 ετών προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με προληπτική θεραπεία. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι η πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών, ο θηλασμός του δακτύλου ,η ασσυμετρία της κάτω γνάθου, η έκτοπη ανατολή των δοντιών κλπ. Η έγκαιρη επέμβαση δύναται να προλάβει την επιδείνωση και να διευκολύνειτην τελική θεραπεία. Η κυρίως επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία συνήθως αρχίζει σε ηλικία άνω των 10 ετών και σίγουρα πρίν την εφηβεία ώστε η σωματική αύξηση να επιτρέπει την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων .

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία .Τα δόντια και οι ιστοί που τα στηρίζουν είναι πρακτικά τα ίδια σε παιδιά και σε ενήλικες. Σε ορισμένες χώρες όπως στις Η.Π.Α. το ποσοστό των ενηλίκων ασθενών αγγίζει το 30% Σε περίπτωση σοβαρών σκελετικών δυσμορφιών η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει συνδυασμό ορθοδοντικής και γναθοχειρουργικής.

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Κατά την πρώτη επίσκεψη ο ορθοδοντικός εξετάζει τον ασθενή και γίνεται εκτίμηση του προβλήματος. Αν ο ασθενής χρήζει άμεσης θεραπείας, τότε λαμβάνονται διαγνωστικά αποτυπώματα για εκμαγεία μελέτηςαπό γύψο, φωτογραφίες του ασθενή και ακτινογραφίες (πανοραμική και πλάγια κεφαλομετρική ). Μετά την ανάλυση των παραπάνω διαγνωστικών στοιχείων αποφασίζεται το σχέδιο θερααπείας , το οποίο στο επόμενο ραντεβού παρουσιάζεται στον ασθενή αναλυτικά μαζί με τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Υπάρχουν δύο είδη ορθοδοντικών μηχανισμών: κινητοί, όταν το παιδί μπορεί να τους αφαιρέσει μόνο του από το στόμα του και ακίνητοι που μένουν σταθεροί στα δόντια κατά την διάρκεια της θεραπείας. Τα κινητά μηχανήματα χρησιμοποιούνται κυρίως για τη διεύρυνση του οδοντικού τόξου και τη διόρθωση σκελετικών προβλημάτων με καθοδήγηση της αύξησης της γνάθου. Υπάρχουν επίσης και τα εξωστοματικά μηχανήματα, που στηρίζονται στο κεφάλι και δημιουργούν χώρο για τα δόντια ή αναστέλλουν την αύξηση της γνάθου σε σκελετικό πρόβλημα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η ορθοδοντική θεραπεία συνήθως διαρκεί από 12-24 μήνες και μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί χρόνος τριών ως έξι εβδομάδων. Με την περάτωση της θεραπείας και την αφαίρεση των μηχανισμών είναι απαραίτητη η διατήρηση του αποτελέσματος για μία περίοδο, που ποικίλει εξαρτώμενοι από διάφορους παράγοντες. Η διατήρηση γίνεται με κινητούς ή ακίνητους μηχανισμούς.

Δέσποινα Κωστομοίρη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, Διευθύντρια της AthensLifeSmile.