Αραιώνουν τα δόντια σας και παρουσιάζουν κινητικότητα;

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ;

1) Τι είναι περιοδόντιο ;

Περιοδόντιο είναι το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια ( ούλα , συνδετικός ιστός, φατνιακό οστούν , οστεΐνη ρίζας).

2) Τι είναι περιοδοντοπάθεια ;

Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση του περιοδοντίου που μπορεί να εντοπίζεται μόνο στα ούλα ( ουλίτιδα) ή να εκτείνεται και στους γύρω ιστούς (περιοδοντίτιδα).

3) Πως εκδηλώνεται η ουλίτιδα;

Στην ουλίτιδα εξαιτίας της πέτρας τα ούλα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και μπορεί να αιμορραγούν , είτε αυτόματα ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

4) Πως αντιμετωπίζεται;

Με τον εξαμηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό , το καθημερινό βούρτσισμα πρωί – βράδυ και την καθημερινή χρήση νήματος.

5) Πως εκδηλώνεται η περιοδοντίτιδα ;

Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα της ουλίτιδας αλλά επιπλέον και με καταστροφή του οστού και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια .

6) Τι θα συμβεί στα δόντια μου αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα η περιοδοντίτιδα;

Η μακροχρόνια απώλεια οστού και ιστών θα δημιουργήσει φλεγμονή στους ιστούς και κινητικότητα στα δόντια. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σαν αραιοδοντία ή με κινητικότητα άλλης μορφής. Ο βαθμός κινητικότητας θα αυξάνει εφόσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε και την απώλεια δοντιών.

7) Θεραπεύεται οριστικά η περιοδοντίτιδα;

Η οστική απώλεια την οποία δημιουργεί το περιοδοντικό είναι μη ανατάξιμη. Η όλη θεραπεία από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο στηρίζεται στην συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα.
Η συμμετοχή του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας, πρέπει να είναι ενεργός στο να βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα και να συντηρεί την θγεία των δοντιών του, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες βουρτσίσματος που έχει δώσει ο περιοδοντολόγος.
Ταυτόχρονα οι επανεξετάσεις του περιοδοντικό ασθενή είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών.

8) Πως θα ακινητοποιηθούν τα δόντια μου ;

Ανάλογα με την ένταση της βαρύτητας του περιοδοντικού νοσήματος η κινητικότητα μπορεί να είναι σε αρχικό στάδιο ή σε προχωρμένο.
Στο αρχικό στάδιο μετά την ολοκλήρωση της θεραπέιας και την σωστή συντήρηση του στόματος απο τον ασθενή η κινητικότητα μπορεί να εξαφανιστεί.
Σε άλλες περιπτώσεις όμως θα χρειαστεί η γνώμη ενός προσθετολόγου που σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο θα δώσουν το σωστό προσθετικό σχέδιο θεραπείας για ακινητοποίηση των δοντιών.

9) Μπορεί να συνηγορούν και άλλα προβλήματα υγείας στην εξέλιξη του περιοδοντικού;

Βεβαίως. Προβλήματα ορμονικών διαταραχών όπως θυρεοειδής και σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και φάρμακα, όπως επίσης και θέματα αβιταμινώσεων και έλλειψης σιδήρου μπορούν να επιβαρύνουν την καλή εξέλιξη του περιοδοντικού.

10) Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλή στοματική υγιεινή;

  • Πρέπει να επισκέπτομαι τον περιοδοντολόγο στα χρονικά διαστήματα που εκείνος θα ορίσει.
  • Συστηματικό βούρτσισμα με επικουρικά μέσα καθαρισμού όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.
  • Χρήση στοματικών αντισηπτικών ( χλωρεξιδίνης). Πάντα υπό τις οδηγίες του περιοδοντολόγου.
  • Βούρτσισμα συστηματικό μετά από κάθε λήψη τροφής.
Δέσποινα Κωστομοίρη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε από την κυρία Δέσποινα Κωστομοίρη, Χειρουργό Οδοντίατρο, Διευθύντρια της AthensLifeSmile.